Battle of Britain 12-15 september 2024

Även om Luftwaffe disponerade drygt 3 000 flygplan var uppgiften att erövra luftherravälde över sydöstra England en svår uppgift. De tyska bombplanen hade en svag defensiv beväpning, vilket innebar krav på eskort av jaktflygplan som i sin tur hade begränsad räckvidd.

Uppgiften att möta tyskarna vilade på det brittiska jaktflyget – Fighter Command – under befäl av flyggeneralen Hugh Dowding. Hans styrkor var i sin tur indelade 11. Fighter Group i sydöstra England och 12. Fighter Group längre norrut. Förutom runt 600 moderna jaktplan disponerade britterna även ett helt nytt luftbevaknings- och stridsledningssystem som kom att spela en avgörande roll. Den brittiska taktiken byggde på att anfallande tyska flygplansformationer som upptäcktes på radar rapporterades in till stridsledningscentraler som i sin tur larmade lämpliga jaktförband.

Luftstriderna inleddes i juli och efterhand var Fighter Command nära att nötas ner. Nyproduktionen av flygplan täckte förlusterna men bristen på piloter blev akut. I detta läge räddades britterna av att Hitler gav Göring och Luftwaffe order att flytta fokus från att anfalla flygbaser till att bomba London i september. Därmed försvann tyskarnas möjligheter att erövra luftherraväldet som i sin tur var en förutsättning för att invadera England.

12-15 september 2024 har du chansen att se, utforska och uppleva platserna som avgjorde slaget om Storbritannien.

Ur innehållet:

  • Biggin Hillbasen som spelade en avgörande roll under slaget
  • Battle of Britain Bunker Museum, d.v.s. 11. Fighter Groups ledningscentral
  • RAF:s stora museum på den gamla flygbasen Hendon
  • Finalen i form av den imponerande Duxford Airshow

Fler resor

Finska vinterkriget 23-27 september 2024

Vinterkriget och fortsättningskriget I Suomussalmi förväntade finländarna sig att ryssarna skulle uppträda med enbart spaningsförband men i november 1939 och januari 1940 kom två divisioner om sammanlagt 25 000 man.…
keyboard_arrow_up