Även om Luftwaffe disponerade drygt 3 000 flygplan var uppgiften att erövra luftherravälde över sydöstra England en svår uppgift. De tyska bombplanen hade en svag defensiv beväpning, vilket innebar krav på eskort av jaktflygplan som i sin tur hade begränsad räckvidd.
Uppgiften att möta tyskarna vilade på det brittiska jaktflyget – Fighter Command – under befäl av flyggeneralen Hugh Dowding. Hans styrkor var i sin tur indelade 11. Fighter Group i sydöstra England och 12. Fighter Group längre norrut. Förutom runt 600 moderna jaktplan disponerade britterna även ett helt nytt luftbevaknings- och stridsledningssystem som kom att spela en avgörande roll. Den brittiska taktiken byggde på att anfallande tyska flygplansformationer som upptäcktes på radar rapporterades in till stridsledningscentraler som i sin tur larmade lämpliga jaktförband.
Luftstriderna inleddes i juli och efterhand var Fighter Command nära att nötas ner. Nyproduktionen av flygplan täckte förlusterna men bristen på piloter blev akut. I detta läge räddades britterna av att Hitler gav Göring och Luftwaffe order att flytta fokus från att anfalla flygbaser till att bomba London i september. Därmed försvann tyskarnas möjligheter att erövra luftherraväldet som i sin tur var en förutsättning för att invadera England.
12-15 september 2024 har du chansen att se, utforska och uppleva platserna som avgjorde slaget om Storbritannien.
Ur innehållet:
- Biggin Hillbasen som spelade en avgörande roll under slaget
- Battle of Britain Bunker Museum, d.v.s. 11. Fighter Groups ledningscentral
- RAF:s stora museum på den gamla flygbasen Hendon
- Finalen i form av den imponerande Duxford Airshow