Israel mars 2025 (om möjligt)

Mellanösterns konfliktområde

Mellanöstern har alltid präglats av sin dramatiska historia. På vår åtta dagar långa resa gör vi historiska nedslag vid kända platser som också ger en större förståelse för dagens konfliktfyllda situation på Västbanken och i Gaza. Denna moderna konflikt är ett resultat av att egyptier, greker, romare, korsriddare, turkar, fransmän, britter, araber, israeler och stormakterna med sina ombud har agerat och fortsätter att agera i området.

Vår resa är planerad till mars 2025 och börjar i Jerusalem. Den följer sedan historien via den dramatiska händelsen på Masadaklippan år 73 e. Kr. till slaget vid Ber Sheva 1917 då den australiensiska fjärde lätta beridna brigaden genomförde ett av första världskrigets få lyckade kavallerianfall. Vidare till Golanhöjderna vid gränsen mot Syrien där ett av historiens största pansarslag ägde rum under oktoberkriget 1973.  Däremellan besöker vi staden Akko med sin korstågshistoria och berget Hattin där Saladin besegrade korsriddarna år 1187. Det Osmanska riket, det Brittiska Palestinamandatet, Israels självständighetskrig 1948, krigen 1956 och 1967 samt Palestinafrågan är andra viktiga inslag i programmet. Vi åker också till Latrun och Burma Road som spelade en viktig roll i självständighetskriget 1948–49 och besöker också en israelisk kibbutz på gränsen till Libanon.

Ur innehållet:

  • Jerusalem
  • Latrun
  • Masada
  • Döda havet
  • Tel Aviv
  • Akko (Acre)
  • Hattin
  • Golanhöjderna
  • Tiberias

Fördjupa dig i ämnet:

Mer aktuellt

Aktuellt

Boksläpp 3 juni 2023

Välkommen på boksläpp i Lund den 3 juni! I samband med Lunds historiedag hälsar vi välkommen på bokrelease! Det skånska…
Aktuellt

Ny bok om Israel

Staten Israel föddes in i krig. Sedan FN röstade fram en tvåstatslösning 1947 har det närmast konstant pågått konflikter mellan Israel och den palestinska befolkningen och arabiska grannländer.

keyboard_arrow_up