Gallipoli (5 dagar)

Första världskrigets stora landstigningsoperation

När det Osmanska riket (Turkiet) blev krigförande part hösten 1914 utvecklades ett pågående europeiskt storkrig till ett världskrig. Ansvarig för landstigningen på halvön Gallipoli i april 1915 var marinminister Churchill. Men till hans och de allierades förvåning försvarade sig turkarna väl och striderna varade ett halvår innan operationerna avbröts och de allierade drog sig tillbaka.

Gallipoli är också berömt för att de allierade 5 veckor före själva landstigningen med 18 slagskepp försökte forcera det smala sundet mellan Gallipoli och det turkiska fastlandet (Dardanellerna). Sedan tre slagskepp minsprängts och sjunkit avbröts anfallet vilket var en stor framgång för turkarna och deras kustartilleri.

Den turkiske general som så framgångsrikt ledde försvaret på Gallipoli hette Mustafa Kemal som sedermera under namnet Kemal Atatürk blev det nya Turkiets landsfader och förste president.

 

Fördjupa dig i ämnet:

I Marco Smedbergs bok Första världskriget handlar kapitel 3 om Gallipoli

Se filmen ”The Water Diviner” med Russel Crowe (trailer).

 

Ur innehållet:

  • Istanbul
  • Gallipolihalvön med Kap Hellas, Anzac Cove och Chunuk Bair
  • Canakkale
  • Troja

Fler resor

Battle of Britain 12-15 september 2024

Även om Luftwaffe disponerade drygt 3 000 flygplan var uppgiften att erövra luftherravälde över sydöstra England en svår uppgift. De tyska bombplanen hade en svag defensiv beväpning, vilket innebar krav…

Finska vinterkriget 23-27 september 2024

Vinterkriget och fortsättningskriget I Suomussalmi förväntade finländarna sig att ryssarna skulle uppträda med enbart spaningsförband men i november 1939 och januari 1940 kom två divisioner om sammanlagt 25 000 man.…
keyboard_arrow_up