Logga: Marco Smedberg

Från Sicilien till Rom: kriget i Italien 1943-44

De hårda striderna i Italien utkämpas mellan retirerande tyska styrkor och de allierade, på platser som gått till krigshistorien: Salerno, Monte Cassino och Anzio. 

Efter att ha besegrat axelmakterna i Nordafrika tog de allierade språnget över Medelhavet och upp i Europa. Den 10 juli 1943 inleddes operation Husky, invasionen av Sicilien. Den följdes senare av Avalanche, general Mark Clarks landstigning på det italienska fastlandet. Syftet med kampanjen var, förutom att befria Italien och krossa Mussolini, att binda så stora tyska styrkor som möjligt i södra Europa. 

Striderna på det italienska fastlandet utvecklade sig dock till en oväntat blodig historia. De retirerande tyska förbanden hade god hjälp av den bergiga terrängen, men kylan och de kraftiga regnen plågade alla lika mycket.

I boken skildras några av krigshistoriens avgörande händelser och namnkunniga personer: Kesselring – tyskarnas skicklige strateg, Patton, - den amerikanske äventyraren, Montgomery – britternas försiktige general, de avgörande slagen, Mussolinis fall och intåget i Rom. 

Marco Smedberg analyserar striderna på Sicilien och i Italien 1943-1944, som delvis fortfarande är ett relativt okänt operationsområde då det överskuggats av Normandieinvasionen. Invasionen av Italien växlar 
mellan taktiska (och personliga), operativa och strategiska perspektiv, mellan mark-, sjö- och luftstrider och mellan ett allierat och ett tysk-italienskt perspektiv, och ger på så sätt ett helhetsperspektiv över striderna.
 

Recensioner

"En faktaspäckad bok och mumma för den som är intresserad." Folkbladet

Information om boken

Från Sicilien till Rom: kriget i Italien 1943-44 är utgiven av Nordstedts förlag 2006. ISBN: 9789113014647. Den här utgåvan av boken är slutsåld (slut på förlaget). Vi hänvisar läsare till antikvariat och bibliotek där den är förhållandevis väl representerad. 

 

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – unika militärhistoriska resor i samarbete med SMB, Mejtresor och Historiska Resor. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Militär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco skrivit eller skriver för tidningen.