Logga: Marco Smedberg

Sydafrika i Boerkrigets spår, mars 2016

tis, 2015-09-22 16:17

Nu planeras även nästa års resor för fullt. Först ut är en resa till Sydafrika i Boerkrigets spår. Här i Sverige är det kriget ganska okänt men det är stort i Sydafrika. En av de som deltog i kriget var den unge Winston Churchill som tagit tjänstledigt från den brittiska armén och åkte till Sydafrika som krigskorrespondent. Under ett spaningsuppdrag besköts det pansartåg som Churchill åkte med av boerna. Churchill togs till fånga och hamnade i ett läger i Pretoria. Därifrån flydde han sedan och tog sig 48 mil norrut till Portugisiska Östafrika. Den bedriften gjorde att Churchill fick hjältestatus hemma i Storbritannien. En annan brittisk hjälte från kriget var Robert Baden-Powell. Under hans framgångsrika försvar av staden Mafeking använde han en kår av unga pojkar för enklare vaktuppdrag. Ur denna kår växte så småningom den moderna scoutrörelsen fram.

Vår lokale agent blev minst sagt glad när vi bad om hjälp och har tagit fram ett verkligen spännande och omväxlande program. Vi besöker olika slagfält från såväl det första som det andra boerkriget och det äldre Zulu-kriget. När vi ändå är i Sydafrika passar vi förstås på med att avsluta resan med en riktig safari för att uppleva ”the big five”. Den resan är planerad att genomföras i mars 2016. Ardennerna är tänkt att genomföras igen lite senare under 2016. Titta gärna på Winbergs eller min hemsida på dessa eller andra resor. Förhoppningsvis hittar ni något som lockar.

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – unika militärhistoriska resor i samarbete med SMB, Mejtresor och Historiska Resor. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Militär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco skrivit eller skriver för tidningen.