Logga: Marco Smedberg

head_neutral.jpgfoot-nyhetsbrev_aug.jpg

Krönika | augusti 2015

Att semestra på Gotland

Nästa vecka skall jag åka på semester. Målet är Gotland och på denna vackra ö skall jag koppla av från skrivarbete och den militära historien. Eller så går inte det för hela Gotland är fullt av militära minnen och historia.

Bara att anlända till Visby och se den ståtliga ringmuren påminner om krigshistorien för här krossade kung Valdemar Atterdag av Danmark med sin här ett gotländskt bondeuppbåd 1361. Och 205 år senare ankrade en dansk-lübsk flotta om 39 fartyg utanför Visby för att begrava en amiral som dött i strid mot den svenska flottan. Men några timmar efter begravningen i Visby domkyrka blåste det upp en väldig storm varvid 15 fartyg förliste och runt 6 000 man drunknade.

Den 22 april 1808 ockuperade ryssarna det då oförsvarade Gotland under det pågående Finska kriget med en styrka om 1 800 man och sex kanoner. (Det är svårt att inte se paralleller till dagens säkerhetspolitiska situation i Östersjön). Efter en månad anlände en stark svensk örlogsstyrka och 2 000 soldater till Gotland. Ryssarna, som tagit ön utan örlogsfartyg, gav då upp och deras landstyrka tilläts segla iväg på sina nio transportfartyg. På Fårö finns en kolerakyrkogård som påminner om Krimkriget och 1853. Då dabbades flera brittiska örlogsfartyg i Östersjön av kolera och många britter begravdes på denna kyrkogård.

Under första världskriget inträffade en dramatisk sjöstrid utanför Gotland den 2 juli 1916. Då jagades den tyska minkryssaren Albatross av två ryska pansarkryssare in på svenskt territorialvatten. Strax efter klockan åtta på morgonen avbröts striden varpå Albatross sönderskjuten gick på grund 150 meter utanför Östergarn. Svenska hjälpinsatser såg sedan till att de sårade togs om hand varpå besättningen internerades. Både under första och andra världskriget spärrade svenskarna av Gotland som bevakades. Många minor flöt iland längs kusterna och dessutom kom många flyktingar i småbåtar från Baltikum, särskilt 1944-45.

Det geografiska utsatta Gotland blev så småningom väl försvarat under det kalla kriget. Armén hade då tre hela regementen på ön: P 18, A 7 och Lv 2 och dessutom fanns samt kustartilleriets KA 3 på Fårösund. I händelse av krig kunde man mobilisera 30 000 man. Merparten av dessa skulle flygas ut i så kallade koncentreringstransporter, vilket också övades. Som elev på Försvarshögskolan deltog undertecknad i en sådan övning 1985. Eskorterade av två JA-37 Viggen flögs vi ut till Visby på lägsta höjd. Efter att vårt inlånade civila passagerarflygplan tagit mark och stannat var vi hundra passagerare ute ur det på mindre tid än två minuter varpå flygplanet startade och försvann. Av det starka svenska försvaret på Gotland återstår idag mest hemvärn samt Gotlands Försvarsmuseum i Tingstäde som är väl värt ett besök.

Faktum är att min militära karriär faktiskt inleddes på Gotland på ett praktikantläger på P 18 sommaren 1972. Under två veckor fick jag smaka på militärlivet inklusive att köra stridsvagn 102 Centurion och delta i en jägarövning på Fårö. Det var en spännande upplevelse för en nybaka student.

Trevlig fortsättning på sommaren!

Marco Smedberg

 

 

 

 

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – unika militärhistoriska resor i samarbete med SMB, Mejtresor och Historiska Resor. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Militär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco skrivit eller skriver för tidningen.