Logga: Marco Smedberg

head_neutral.jpgfoot-nyhetsbrev_aug16.jpg

Krönika | augusti 2016

Reflektioner från ett gammalt slagfält

I helgen som gick guidade jag slagfältet runt Lund från 1676 för Livgardets Dragoners Kamrat- och Veteranförening från Stockholm. Vi började i ”svensklägret” vid Lilla Harrie kyrka, fortsatte sedan till ”dansklägret” i allén sydväst om Svenstorps gods, vidare till centerns strid vid Fredentorps begravningsplats, slutstriden mellan Nöbbelöv och Vallkärra och rundan avslutades vid monumentet. Så långt ingenting nytt. Men trots att jag gjort denna runda många gånger är det alltid lika roligt. Det skiljer i detaljer och nya frågor kräver nya svar. Denna gång uppehöll vi oss särskilt vid varför bataljen överhuvudtaget ägde rum.

Under tre veckor i november 1676 hade svenska hären haft det besvärligt i sitt läger vid Lilla Harrie. Underhållsläget var dåligt och sjukdomar härjade. Alternativen var reträtt, vilket vore att ge upp Skåne, eller satsa på att leverera batalj. Ansvaret vilade tungt på den enväldige kung Karl XI, som fyllde 21 år i lägret. Bara fyra kilometer längre söderut på andra sidan ån hade de numerärt överlägsna danskarna sitt utmärkta härläger på en höjdsträckning väster om Svenstorps gods. Den danska kung Kristian V kunde glädja sig åt ett bra underhållsläge och svenskarnas svåra alternativ.

Men svenskarna hade tur. Vädret blev kallare och natten till den 4 december bröt svenskarna sitt läger för att två kilometer längre västerut på en utdragen marschkolonn gå över den isbelagda Kävlingeån. Karl XI:s stridsplan var att gå runt det danska lägret och anfalla det från väster. För danskarna var det närmast en skandal att de inte upptäckte vad svenskarna höll på med förrän de redan var över ån denna kalla och mörka morgon. Först klockan sju slogs det larm i det danska lägret. Kung Kristian V väcktes på Svenstorp och kunde inne i sitt läger rida bort till den hotande västra flanken för att spana mot fienden som gjort halt på andra sidan Stångby kyrka. Anledningen till att svenskarna tillfälliga stopp var att Karl XI fått spaningsrapporter om att hans stridsplan inte höll. Det gick inte att breddgruppera och anfalla upp mot det danska lägret, terrängen var för besvärlig med mycket stängsel och gärdsgårdar.

Bara någon kilometer åtskilda hade de båda överraskade kungarna att under tidspress fatta nya beslut. Vi vet inte hur de tänkte, bara vad de gjorde. Men det är intressant att spekulera i deras överväganden. Karl XI valde att gå mot Lund – men varför det? Lund kunde inte försörja hans armé och gick han till Malmö borde danskarna rimligen med förtjusning släppt i dem i den fästning de reda belägrade. Där skulle det ansträngda svenska underhållsläget omedelbart blivit katastrofalt.

Fredrik V valde att på en parallell marschväg förfölja svenskarna till Lund – men varför det? Hade Kristian V låtit svenskarna försvinna söderut och stannat i sitt läger hade svenskarna förr eller senare svultit ihjäl. Med vårt rationalistiska tänkesätt borde den danske kungen skällt ut de ansvariga för vakthållningen och sedan ta det lugnt, oddsen var till danskarnas fördel. Men dåtidens människor tänkte mer på äran än vad vi gör idag. Kanske var det viktigare att åtgärder verkade ärofulla än att det faktiskt gick bra. Äran sågs som en sorts nationell tillgång som var viktig att förvalta. Att förlora den medförde risker som att kanske bli anfallen i nya krig. Kanske därför valde kungarna att riskera allt i ett osäkert fältslag hellre än att låta underhållsfaktorerna fälla avgörandet. Inledning till slaget vid Lund är ett utmärkt exempel på militär ledningsproblematik och utmaningen i att verkligen förstå dåtidens beslutsfattare. En dryg timme efter kungarnas beslut möttes de båda arméernas täter strax norr om stadsporten vid nuvarande Allhelgonakyrkan och slaget började. Åk gärna en runda på slagfältet och känn ”historiens vingslag” om ni har vägarna förbi Lund.

Marco Smedberg

 

 

 

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – unika militärhistoriska resor i samarbete med SMB, Mejtresor och Historiska Resor. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Miliär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco skrivit eller skriver för tidningen.