Logga: Marco Smedberg
head_neutral.jpghead-nyhetsbrev_aug_19.jpg

Krönika augusti 2019

Reseplanering 

Samtidigt som jag har tre resor framför mig nu i höst pågår planeringen av nästa års resor för fullt. Det är minst sagt både spännande och intensivt.

Min första resa 2020 går till Israel 8–15 mars och den ligger redan ute på nätet. 

Det är femte gången vi gör denna resa till ett av världens mest aktuella konfliktområde. Mellanöstern har alltid präglats av en dramatisk historia. Vår resa tar dig runt i Israel med syfte genom historiska ”nedslag” också förstå dagens konfliktfyllda situation på Västbanken och i Gaza. Denna moderna konflikt är i sin tur ett resultat av att egyptier, greker, romare, korsriddare, turkar, fransmän, britter, araber, israeler och stormakterna med sina ombud har och fortsätter att agera i området.

Nästa resa går till Malta/Sicilien 20–27 april. Detta är en helt ny resa som tar dig runt bland greker, romare, normander, korsriddare, turkar och dessutom en dramatisk historia i kampen om Medelhavet under andra världskriget.

Den 30/4 – 3/5 åker jag till Normandie i samarbete med svenskt Militärhistoriskt bibliotek. Detta klassiska resmål behöver knappt någon närmare förklaring mer än att vi färdas längs invasionsstränderna och bor i det vackra (och av kriget oförstörda) Bayeaux.

Resan nummer 4 äger rum i Ardennerna 7–10 maj. Där skall vi bo på ett fint hotell inne i Europas största fästning i franska Sedan. Därifrån gör vi intressanta ”nedslag” i de invasioner och offensiver som gått härs och tvärs genom området åren 1870, 1914, 1940 och 1944. Vi avslutar resan med att bo i Clervaux i Luxenburg där vi kommer riktigt nära Ardenneroffensiven i december 1944.

Den 28 maj – 1 juni bär det av i ”österled” till Suomussalmi i mellersta Finland. Där studerar vi Finlands episka seger i Vinterkriget 1939-40 varefter vi fortsätter i ”Fortsättningskriget” till Hangö där det svenska frivilliga bataljonen om 800 man också kämpade. Resan avslutas i Helsingfors med en lunch i en matsal som ”drabbades” under Vinterkriget då en rysk bomb föll genom taket. Vi avslutar resan med att besöka Mannerheimmuseet.

På sensommaren blir det en resa till ”Preussen/Polen” 3–6 september. Mellan Gdansk och Masurien följer vi spåren av Karl XII, Napoleon och Hitler. Resan avslutas på Westerplatte i Gdansk som är en lämplig plats att belysa hur och varför Stalin ”flyttade” Polen 35 mil västerut 1945.

Den 1 – 4 oktober bär det av till Montecassino i Italien. Detta kristendomens första och därmed viktigaste kloster hade oturen att hamna mitt i ett av andra världskrigets stora slag när de allierade söderifrån avancerade mot Rom vintern 1943–44. Vi börjar vid klostret och avslutar i Rom. På en gatuvandring genom den ”eviga staden” tittar vi på spåren av de allierades enda bombanfall den 19 juli 1943 och förundras över att en påbörjad jättelik allierad luftlandsättning runt Rom avbröts den 10 september 1943 – när de första transportflygplanen med amerikanska fallskärmsjägare redan hade startat från sina baser i Nordafrika.

Resorna 2020 avslutats 15-30 november i Sydostasien där vi tar ett nytt grepp och åker genom historien från Hanoi och Ha Long-bukten i öster via Dien Bien Phu vidare västerut till Krukslätten i Laos. Denna slätt var centrum för CIA:s stora militära insats när de åren 1960–73 betalade och understödde Hmongfolket i ett gerillakrig mot nordvietnameserna längs Ho Chi Mihn-leden inne det neutrala Laos. Vi avslutar resan i den gamla pittoreska kungastaden Luang Prabang som idag är ett världsarv.

Efterhand som resorna blir färdiga läggs de ut på nätet på både min och mina samarbetspartner Historiska Resors och Mejtresors hemsidor där ni kan boka aktuell resa. Det enda undantaget är Normandieresan som säljs exklusivt av SMB.

Jag hoppas att någon eller några av dessa resor passar just dig.

Marco Smedberg

Fotot ät taget på berget Hermon på Golan

 

 

 

 

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – unika militärhistoriska resor i samarbete med SMB, Mejtresor och Historiska Resor. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Miliär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco skrivit eller skriver för tidningen.