Logga: Marco Smedberg

head_neutral.jpgfoot-nyhetsbrev_dec16.jpg

Krönika | december 2016

Tänkbara julklappar

Första resan nästa är går till Israel 26 mars – 4 april. För den som är intresserad av Mellanöstern är denna resa en utmärkt julklapp. Vi kommer att följa alla olika arméer som opererat i området: egyptier, romare, korsriddare, mongoler, fransmän under Napoleon, britter och tyskar/turkar under första världskriget. Och sedan 1948 har staten Israel och omkringliggande arabländer utkämpat fyra krig mot varandra, vilket skapat den komplicerade situationen mellan Israel och Palestina och utgör en viktig del av resan.

Det är mycket att studera men samtidigt är avstånden korta och genomgångsplatserna dramatiska som till exempel klippfästningen Masada eller Golanhöjderna. På Masada belägrade den 10. romerska legionen under ett år en judisk motståndsficka och stormade sedan detta örnnäste år 73 e.v.t. På Golanhöjderna rasade ett omfattande pansarslag under Oktoberkriget 1973 där israeliska pansarförband efter fyra dygns ursinniga strider och mot alla odds hejdade en syrisk offensiv. Härifrån ser man också in i Syrien och guiderna kan berätta om när de i början av konflikten med IS både kunde se och höra artillerield i riktning mot Damaskus.

Ytterligare en viktig programpunkt är att vi besöker Hebron inne på Västbanken som övervakas av en särskild FN-förvaltning. Vi åker också till Latrun som är de israeliska pansartruppernas centrum. Under kriget 1948 rasade här bittra strider mellan israelerna och den transjordanska arablegionen som försvarade detta polisfort som britterna överlämnade när de lämnade Israel. Kulhålen sitter fortfarande kvar i fortets väggar och utanför museet står en imponerande samling pansarfordon.

Dessutom tillbringar vi en dag i Jerusalem och hinner med att bada i Döda havet. Vi bor också en natt i Tel Aviv och hinner känna den stadens puls. Därefter går resan norrut till den gamla korsriddarstaden Acre som Napoleon långt senare inte lyckades erövra. Vi besöker den gamla borgen och far sedan österut till berget Hattin där korsriddarna år 1187 led ett stort nederlag mot Saladin och hans trupper. Sista dagen åker vi längs gränsen mot Libanon där vi bland annat studerar Israels invasion 1982 och det spända läget allt sedan dess.

Vårens nästa resa och en annan möjlig julklapp går till Normandie den 12 - 15 maj. Följ med och upplev den dramatiska historien när de allierade landsteg den 6 juni 1944. På vägen dit besöker vi Rommels högkvarter där han efter de allierades landstigning i hemlighet förberedde att öppna fronten för de allierade och på så sätt förkorta kriget.

Vi fortsätter sedan till Bayeux mitt i ”invasionsterrängen” där vi bor centralt. Nästa dag fokuserar vi på britterna och den norra delen av invasionsområdet för att dagen därpå besöka den södra invasionsfronten med ett amerikanskt perspektiv. Vi hinner också med att titta på Bayeauxtapeten och prova Calvados. Hemresedagen följer vi de tyska motgångarna, inklusive det tyska nederlaget i Falaisefickan i augusti 1944. Kombinationen av intressanta kvarlämningar, många museer och det goda franska köket gör att Normandie är ett utmärkt resmål.

Hoppas att vi ses på någon av dessa resor.

God jul och ett Gott Nytt År!

Marco Smedberg

 

 

 

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – unika militärhistoriska resor i samarbete med SMB, Mejtresor och Historiska Resor. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Miliär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco skrivit eller skriver för tidningen.