Logga: Marco Smedberg
head_neutral.jpghead-kronika-dec-17.jpg

Krönika december 2017

Om Vietnam 

Nyss hemkommen från en rekognoseringsresa i forna Sydvietnam är jag uppfylld av alla intryck. Det är lätt att tycka om detta intagande land. Klimatet är behagligt, naturen vacker och det är billigt att vara turist. I mitt tycke är Vietnam också mer exotiskt än det bitvis överexploaterade Thailand. Och så finns den spännande och mycket komplicerad historia att ta till sig.

Vietnamkrigen handlade först om fransk kolonialism och senare under det kalla kriget blev landet en tummelplats för USA:s, Sovjetunionens och Kinas intressen och ambitioner. Utan dessa hade Vietnams historia sett helt annorlunda ut. När kriget pågick betraktades konflikten i västvärlden och här i Sverige genom ett ”politiskt filter”. I själva verket gjorde båda sidor – utöver övergreppen mot oskyldiga civila och andra brott mot krigets lagar – sig även skyldiga till brott mot olika internationella överenskommelser och avtal.

Vietnams anspråk på självständighet var en mycket krokig historia och den förlorades när fransmännen under 1880-talet erövrade landet. Sedan kom japanerna som ockuperade Indokina under andra världskriget och lät utropa Vietnams självständighet under japanskt ”beskydd” i mars 1945. I det temporära maktvakuum som uppstod när Japan sedan kapitulerade passade Ho Chi Mihn på att göra en ny självständighetsförklaring den 2 september 1945. Men då var samtidigt kinesiska nationaliststyrkor på väg att kontrollera norra Vietnam samtidigt som fransmännen med brittisk hjälp återtog södra Vietnam. I detta läge övertalade Ho Chi Mihn sina regeringskollegor att det var lättare att försöka hantera de svaga fransmännen än de starka kineserna och så blev det. Franska trupper bjöds in till Hanoi samtidigt som kineserna ”mutades” bort. Därpå följde ett krig mot fransmännen som vietnameserna vann 1954.

I den följande fredsuppgörelsen  i Genève kom man överens om att temporärt dela Vietnam längs den 17 breddgraden för att inom två år hålla folkomröstningar om landets framtid. Detta spolierades 1955 sedan president Diem i södra Vietnam först riggade ett val som gjorde honom till president och sedan utropade ett självständigt Sydvietnam. Han motiverade det senare med att landet med sin något mindre befolkning skulle röstas ner av en kommunistiskt styrt val i Nordvietnam och att han personligen inte var bunden av avtalet i Genève.

Genom att USA stödde Diem och Sydvietnam bröts fredsöverenskommelsen. Å andra sidan gav detta avtalsbrott knappast Nordvietnam rätten att ta till militärt våld i Sydvietnam vilket gjordes. Särskilt när ledningen i Hanoi i början av 1960-talet började förstärka gerillan i Sydvietnam med personal och vapen samt direkt angripa amerikanska rådgivare. Dessutom opererada nordvietnameserna inne i det neutrala Laos för att på den så kallade Ho Chi Mihnleden gå runt den välförsvarade demilitariserade zonen som skilde Nord- och Sydvietnam.

I USA svarade president Johnsson på dessa provokationer med att beordra olika vedergällningsanfall med flyg mot mål i Nordvietnam. Dessutom utnyttjade han Tonkinincidenten 1964 till att skicka reguljära amerikanska förband till Vietnam. I incidenten påstod amerikanerna att deras krigsfartyg – som utförde hemliga underrättelseuppdrag nära Nordvietnams kust – anfölls av nordvietnamesiska torpedbåtar, vilket aldrig bevisats. Men av den amerikanska kongressen fick en nöjd president Johnson en resolution som gav honom extraordinära befogenheter och sedan bröt det amerikanska Vietnamkriget ut på allvar 1965.

För vi som har för avsikt att resa till Vietnam nästa höst är det tur att resan är två veckor lång med tanke på hur mycket det finns att se, diskutera och analysera. Vietnam är ett mycket tacksamt land att bedriva historisk turism i och om några veckor är den nya resan klar att säljas. Se det som en julklapp eller en nyårspresent!

God jul och ett Gott Nytt År!

Marco Smedberg

 

 

 

 

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – ett samarbete med Winbergs Travel och Historiska Resor med resor till flera av världens historiskt intressanta krigsskådeplatser. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Miliär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco Skrivit eller skriver för tidningen.