Logga: Marco Smedberg
head_neutral.jpghead-nyhetsbrev.jpg

Krönika december 2018

Decemberkrönika 

Årets sista resa för min del blev två fantastiska novemberveckor i Vietnam. Vi var en grupp som åkte från Hanoi via Dien Bien Phu och Hué till Saigon. På en sådan resa hinner man lära känna varandra väl. Det är också ett stort nöje att under förflyttningar i bussen och på alla gemensamma måltider i lugn och ro hinna utveckla alla intressanta diskussioner som kommer av att deltagarna är intresserade och pålästa.

Ett axplock av våra ”ämnen”:

I Hanoi analyserade vi det faktum att regimen där under kriget mot amerikanerna förlorade cirka 1 miljon soldater – och vann. Stormakten USA lämnade Vietnam 1973 efter åtta års krig i vilket de förlorade drygt 50. 000 man – och alla ansåg att de hade förlorat. Anmärkningsvärt är också att man i dagens Vietnam inte upplever någon bitterhet mot den forna amerikanska fienden. På fängelsemuseet ”Hanoi Hilton” framställs kolonialmakten Frankrike som brutal medan avdelningen med amerikanska krigsfångar skildras med bilder på hur piloterna spelar fotboll på fängelsets innergård och till och med får julklappar i form av varma kläder.

I Hué pratade vi om nordvietnamesernas Têt-offensiv 1968. Då anföll nordvietnameserna samtidigt i 105 olika större och mindre städer. Men det var bara i Hué som de lyckades hålla ut i två veckor innan de drevs bort och sammantaget misslyckades offensiven militärt. Men för amerikanerna blev offensiven ändå en stor motgång. Före Têt trodde den amerikanska opinionen att USA höll på att vinna vilket 1968 förbyttes i en allt större ovilja att fortsätta det nu allt mera impopulära kriget. Samtidigt kunde ledningen i Hanoi stärka sitt grepp över gerillan i Sydvietnam (FNL) då rörelsen under Têt led stora förluster och många oppositionella stupade.

I Saigon förvånades vi över att Vietnam fortfarande är ett land med två folk. Här i södern menade man förvånansvärt frispråkigt att ingen vill åka norrut för att arbeta i Hanoi eftersom utvecklingen sker i Saigon. Man använder också ytterst motvilligt det officiella namnet Ho Chi Mihnstaden. Samtidigt förvånas man över att regimen i norr låtit de sydvietnamesiska presidenternas palats bli ett museum över fiendens ledare som nordsidan kämpade emot. Dessa motsättningar gör samtidigt Vietnam intressant att besöka. Vietnamkriget är dessutom inte bara Vietnams historia, det handlar i stor omfattning även om vår västerländska historia från det kalla krigets era. Det blev många samtal om USA:s olika presidenter och om Olof Palme som alla var aktörer i detta komplicerade krig.

Under tiden jag var i Vietnam lanserades min första podcast som handlar om den ”första” Blitzen över London 1915–18. Mitt nästa avsnitt kommer i januari och handlar om Gallipoli 1915. Lyssna gärna på Historia Nu.

Planeringen av nästa års resor pågår för fullt. Israel (3–10 mars) är i det närmaste fulltecknad men några platser finns kvar för den som är intresserad. I januari ”sjösätts” en resa till Gallipoli. Det är ännu inte bestämt om den genomförs i sent april eller tidigt maj. Sedan kommer nästa Vietnamresa i november 2019. Jag hoppas vi ses på någon av dessa resor. Avslutningsvis önskar jag er alla

God jul och Gott Nytt År!

Marco Smedberg

foot-nyhetsbrev.jpg

 

 

 

 

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – unika militärhistoriska resor i samarbete med SMB, Mejtresor och Historiska Resor. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Miliär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco skrivit eller skriver för tidningen.