Logga: Marco Smedberg
head_neutral.jpghead-nyhetsbrev_dec19.png

Krönika december 2019

Julklappstips 

I slutat av januari 2020 lanserar Fritte Fritzon tre nya podavsnitt i sin serie ”Allt du velat veta”. I dessa tre delarna intervjuar Fritte mig om hela andra världskriget från början till slut. Det är ett stort och mäktigt ämne med många intressanta frågor och svar. En av dem var ”Marco – vilken är din favoritbok om andra världskriget?".

Jag var lite oförberedd på detta och svarade att det beror på vilken kunskapsnivå man befinner sig. Somliga vill börja med en beskrivning av något speciellt för att få en känsla för ämnet. Andra föredrar ett mera översiktligt verk för att därefter tränga djupare in i operationerna. Därför är det svårt att bara föreslå en bok i detta jättestora ämne.

Frågan bet sig dock kvar efter intervjun och jag skulle nu vilja utveckla svaret något. För min egen del finner jag alltid stor glädje i att lära mig något nytt, särskilt inom ämnesområden som jag tror mig behärska. Inför mina förberedelser av en resa till Suomussalmi i höstas blev det dags för mig att plocka fram mitt exemplar av Finska vinterkriget 1939–1940 av William Trotta som ursprungligen gavs ut i USA. Min svenska översättning från 2009 (Fisher & Co.) har liksom vilat sig på hyllan tills det nu var dags.

Det jag särskilt fastnade för i denna välskrivna bok var britternas och fransmännens rävspel när de hoppades att hjälpa Finland genom att planera en landstigning i Narvik för att hota den svenska järnmalmstransporten till Tyskland. Ja – det låter rörigt och var orealistiskt och den som förstod det efter att tyskarna fått reda på de allierades planer var Hitler. Av flera skäl vilket detta var ett, gav han order han om att förekomma de allierade genom att erövra Norge och Danmark. Det är ett intressant exempel på hur komplicerad inledningen av andra världskriget i Europa faktiskt var.

Hade Frankrike och Storbritannien tidigt genomfört sina planer kunde konsekvensen blivit att de hamnat i krig med både Sovjetunionen och Tyskland. Finland skulle fortfarande ha varit en avlägset belägen lite bricka i ett större spel där Skandinavien kunde blivit en huvudkrigsskådeplats. Var Sverige skulle hamnat i denna röra låter jag var osagt, men det är intressant att vända och vrida på pusselbitarna.

Vad jag vill ha sagt med detta är att den bästa boken enligt min uppfattning är den senast lästa i vilken man lär sig något nytt. Ett annat exempel. I oktober reste jag i USA i spåren av inbördeskriget. Väl hemma upptäckte jag att jag saknade en biografi över sydstaternas kavallerigeneral Nathan Bedford Forrest. Han var den ende i det kriget som gjorde karriär hela vägen från menig till en omvittnat bra general.  Nu har jag införskaffat en biografi av Jack Hurst och läser som den bäst. Det som slår mig som intressantast är återigen det jag visste ganska lite om. Denne skicklige men kontroversielle general var nämligen slavhandlare före krigsutbrottet och blev sedermera chef för Ku Klux Klan som bildades i Tennessee i december 1865 – ämnesområden jag inte är särkilt väl bevandrad i men som är väl värda att studera för att bättre förstå inbördeskriget. Mitt julklappstips är därför att köp böcker och njut av glädjen att lära nya saker. På så sätt behövs inga gamla favoriter, det väntar hela tiden nya ”runt hörnet”.

Andra typer av julklappstips är resor till historiskt intressanta områden nästa år. I mitt fall står nu Malta-Sicilien, Normandie och Suomussalmi på programmet i vår. Titta gärna på bifogade länkar till min hemsida. Förhoppningsvis kanske någon av resorna passar just dig. Eller skicka länken vidare till en vän som skulle kunna vara intresserad. Det är också en julklapp. Av höstens resor går nu även Montecassino – Rom att boka. Övriga höstresor håller vi som bäst på att göra färdiga. Efterhand som de blir klara och kan bokas flyttas de från ”Planerade” till ”Aktuella” resor. Jag hoppas vi ses på någon av dem. Avslutningsvis önskar jag er alla

God jul och Gott Nytt År!

Marco Smedberg

 

 

 

 

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – unika militärhistoriska resor i samarbete med SMB, Mejtresor och Historiska Resor. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Miliär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco skrivit eller skriver för tidningen.