Logga: Marco Smedberg
head_neutral.jpghead-nyhetsbrev_dec19.png

December 2020

En annorlunda jul 

Corona ser ut att förändra vårt kommande julfirande. Den dystra smittspridningen medför att restriktionerna fortsätter. För många innebär det en annorlunda eller ensam jul. Detta är naturligtvis tråkigt samtidigt som man kanske kan trösta sig med att alternativen inte är att leka med. Ett sätt att se på den kommande julen är att jämföra den med när det var mycket värre.

Efter att första världskriget brakade igång i augusti 1914 blev det inte alls ett kort och käckt krig där många trodde att ”pojkarna kommer hem till jul”. Istället fastnade soldaterna i skyttegravar på västfronten eller spreds ut på mycket avlägsna slagfält.

Men på julafton 1914 hände något märkligt. Då tystande vapnen längs en del av fronten i Flandern när brittiska, tyska och franska soldater spontant slutade att bekämpa varandra. I det tröstlösa och sönderskjutna landskapet klättrade tusentals män upp ur sina blöta och kalla skyttegravar. De möttes i ingenmansland där de bytte mat, snaps, souvenirer och tobak. Soldaterna sjöng julsånger och spelade till och med fotboll med varandra. Orsakerna till denna spontana vapenvila varierade. På vissa frontavsnitt var männen särskilt trötta på vad de uppfattade som ett enformigt och meningslöst ställningskrig. På andra platser förde gemensamma traditioner och sånger samman män som råkade vara från olika länder men hade samma kulturella bakgrund. En brittisk kapten beskrev julfirandet på sitt frontavsnitt:

Jag satt i min bunker och läste en tidning när posten delades ut. Någon sade att tyskarna hade lyst upp sina skyttegravar längs hela fronten. Vi hade ropat julhälsningar och annat till varandra en stund. Jag gick upp och de ropade ”ingen skottlossning” och sedan blev allt fridfullt. Alla de våra gick upp ur skyttegravarna och satte sig på bröstvärnet, tyskarna gjorde likadant, och de talade med oss på bruten engelska. Jag gick upp och bad dem på tyska att sjunga en tysk folkvisa, vilket det gjorde. Sedan sjöng våra pojkar riktigt hyfsat och båda sidor applåderade varandra.

Efter julfriden, som varade ett par dygn, återupptogs stridshandlingarna. Officiellt försökte militären att bagatellisera händelserna, trots att särskilt den brittiska pressen publicerade mängder med insändare om vad som hänt. Krigshistorien är fylld av ”stridspauser” men ingen vapenvila har berört så många eller haft samma potential att påverka kriget som julen 1914.

Låt oss hoppas att den stundande julen, likt den 1914, trots besvärligheter ändå för något gott med sig.

Så småningom tar även pandemier slut. Då kan förhoppningsvis resandet komma igång igen. Planeringen för dessa är i full gång och strax kan du läsa på min hemsida om ”Det skånska kavalleriet – en militär kulturhistoria” som är tänkt att genomföras i maj nästa år. Notera att de aviserade resorna till Frankrike/Hundraårskriget och Danmark kommer att byta plats. Det känns tungt att planera resor när man samtidigt avråds för att gå till butiken och handla. Men trösten ligger i att det alltid ser som mörkast ut strax innan det vänder.

God Jul och Gott Nytt År.

Marco Smedberg

 

 

 

 

 

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – unika militärhistoriska resor i samarbete med SMB, Mejtresor och Historiska Resor. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Militär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco skrivit eller skriver för tidningen.