Logga: Marco Smedberg

 

head_neutral.jpghead-nyhetsbrev_dec19.png

December 2022

Mjuka och hårda klappar

Trots allt elände med Putin, krig i Ukraina och skenade priser på det mesta finns det också anledning att glädja sig. Julen står för dörren och det verkar som om pandemin förvandlats till en vanlig influensa. Intresset för resor har också ökat. Efter att jag tvingats stryka 15 planerade resor känns det som det verkligen har vänt och nu finns det därför mycket att se fram emot. Låt oss betrakta en resa som en mjuk julklapp då den är svår att slå in. Man kan exempelvis åka till Kreta i februari. Där luftlandsatte tyskarna och erövrade ön i maj 1941 vilket vi studerar under fyra spännande dagar. Hade britterna inte gjort fel och övergivit den viktiga höjden 107 på flygplatsen Maleme hade slaget kunnat få ett annat förlopp. I maj kan man unna sig att åka till Normandie. Denna krigsavgörande operation blev den definitiva början på slutet för Tredje riket. Hade det kunnat gå annorlunda? Det funderar vi på när vi följer tyska 21. pansardivisionens motanfall med 100 stridsvagnar den 6 juni 1944.

Finns det någon som är intresserade av Medeltiden och riddare? I så fall finns det några platser kvar på premiärturen ”bland borgar, riddare och katedraler” som sker i Frankrike i slutet på maj. Huvudpersonen i detta drama är Jeanne d’Arc som räddade Frankrike 1429 och såg till att den franske kronprinsen kröntes som Karl VII. Engelsmännen dödade Jeanne d’Arc efter att ha anklagat henne för häxeri. Den katolska världen däremot hyllar henne som ett helgon vilket firas årligen på hennes dödsdag den 30 maj. Vad tror du hon var? Resan går fortfarande att boka. Klicka här för att komma till bokningssidan.

I september reser jag till England för at "ta höjd" och studera ”Battle of Britain” som utkämpades sommaren 1940. Detta komplicerade luftkrig som Churchill så träffande menade att ”tyskarna förlorade för att de inte begrep att de hade vunnit och vi vann för vi inte begrep att vi hade förlorat”. Under resan besöker vi också Duxford Airshow där vi får se flygplanen från i luften.

I oktober bär det av till Gallipoli. Där landsteg britter, australiensare och nyzeeländare i april 1915 för att försöka slå ut det Osmanska riket ur kriget. Men turkarna försvarade sig skickligt under sin blivande landsfader Mustafa Kemal och efter ett halvårs misslyckade strider drog sig de allierade tillbaka. Som enda förlorande nation under första världskriget har Turkiet byggt segermonument och museer på det gamla slagfältet som dessutom är en nationalpark. I resan ingår också ett besök i den antika ruinstaden Troja där vi fördjupar oss i det trojanska kriget. Min sista resa går till Monte Cassino i Italien tidigt i november. Detta var ett av andra världskrigets ”vändpunktslag” och pågick från januari till maj 1944, inledningsvis i kärvt vinterväder och hela tiden i besvärlig bergsterräng. Slutligen intogs klostret av polska trupper. De hade ursprungligen tillfångatagits av ryssarna 1939 i östra Polen, suttit i fångläger i Sibirien och sedan av Stalin förvisats till Iran. Där togs de om hand av britterna som organiserade dem i förband varpå de via Palestina sattes in i Italien.

Fördelen med dessa mjuka klappar är att de går utmärkt att kombinera med hårda klappar i form av böcker. Ovanstående sex resor går det att läsa om i en mängd böcker. Jag skall här bara nämna det allra äldsta exempel på ”reselitteratur”. Den blinde grekiske författaren Homeros verk Iliaden handlar om 51 viktiga dagar av det trojanska kriget och är det äldsta grekiska verk som finns bevarat. Det finns mycket nyare skrivet mina resmåls krig – det är bara att välja.

Jag hoppas att någon resa eller bok passar som julklapp.

God Jul och Gott Nytt År

Marco Smedberg

 

 

 

 

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – unika militärhistoriska resor i samarbete med SMB, Mejtresor och Historiska Resor. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Militär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco skrivit eller skriver för tidningen.