Logga: Marco Smedberg
head_neutral.jpgfoot_febr_15.jpg
Krönika | februari 2015

Militärhistoriska resor i ropet!

Vår reskväll på Winberg Travel i Eslöv den 21 januari blev mycket lyckad med ett 20-tal gäster, bildvisning om kommande resor och trevlig samvaro över dricka och tilltugg. Vi planerar redan att göra ett motsvarande evenemang i Stockholm. Annars pågår planeringen för fullt med att göra klart höstens resor till Monte Cassino och Vietnam/Laos. Meningen är att dessa båda resor skall vara klara och kunna bokas i mitten av mars.

En av de stora fördelarna att jobba med militärhistoria är att ”det ena ger det andra”. När jag läser in mig på kommande bokprojekt ser jag möjligheter till nya resmål och vice versa. Tänk så många spännande operationer det finns att studera och eller besöka. Om du har en särskild favorit är du välkommen att höra av dig om detta till mig, via mail, via hemsidan eller på Facebook. Vem vet – en dag kanske vi ses på en resa grundat på någon sådan anmäld idé! Under tiden lovar att jobba hårt med att ta fram nya exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden. Jag börjar redan snegla på 2016.

En intressant aspekt på den militära historien är hur den verkar upprepa sig. Den pågående konflikten i Ukraina liknar i skrämmande grad vad som hände i upptakten till andra världskriget i det för oss geografiskt närliggande Polen. Samma aggression och samma valhänta försök att lösa en militär kris med vackra ord som i sin tur bygger på en stark vilja till ”fred i vår tid”. Så synd att aggressiva ledare som kontrollerar sina chauvinistiska länder har en tendens att inte lyssna på fagert tal utan ägnar sig åt maktspråk. När konflikter eskalerar är det därför viktigt att ansvariga politiker på den fredliga sidan verkligen tar till sig de militära realiteterna.

I mars 1939 erbjöd Storbritannien och Frankrike en garanti till Polen om hjälp i händelse av ett tyskt anfall. Tyvärr var det ett politiskt utspel utan militär relevans eftersom de västallierade saknade militära medel att verkligen hjälpa polackerna. Enda sättet att göra det skulle vara att invadera Tyskland i väster när den tyska krigsmakten sattes in öster mot Polen. Detta förstod Hitler som tog en medveten risk och började krig i en förvissning om att de allierade inte skulle våga gå i krig för Polens skull. De stackars polackerna lät dig dock invaggas i en liten känsla av falsk säkerhet. De ändrade till och med sin krigsplanering för att den skulle passa de allierade genom att inte ”provocera” tyskarna.

Dagens tyska och franska agerande mot Putin har flera kusliga paralleller till vad som hände 1939. Inte att det skulle bryta ut ett nytt världskrig, men det som händer nu är illa nog. Hur skall Ukraina kunna stå emot en militär aggression som understöds av den ryska armén över en helt öppen gräns i öster? Kommer Putin verkligen att backa om västvärlden häver sanktionerna i utbyte mot en vapenvila? Och hur länge tystnar vapnen denna gång? Hur skall Ukraina klara de ekonomiska påfrestningar som kriget innebär? Frågorna hopar sig för oss i Sverige som råkar sitta på första parkett till detta europeiska krig som pågår för fullt. Svenska Dagbladet skriver att med utgångspunkt från när konflikten krävde sina första dödsoffer för elva månader sedan då ryssarna invaderade Krim har 15 människor dött – varje dag!

Ett säkert vårtecken är dock att tiden för att genomföra militärhistoriska resor närmar sig. Det fortfarande några platser kvar om ni skulle vilja följa med till något av vårens resmål.

Sarajevo-Belgrad, 17-20 april

Gallipoli, 8-12 maj

Normandie, 28-31 maj

Mycket välkomna!

Marco Smedberg

 

 

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – unika militärhistoriska resor i samarbete med SMB, Mejtresor och Historiska Resor. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Militär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco skrivit eller skriver för tidningen.