Logga: Marco Smedberg

head_neutral.jpgfoot-nyhetsbrev_febr17.jpg

Krönika | februari 2017

Militärhistoria på hög höjd

I alperna märks väderomslagen tydligt. På söndag och måndag vecka 6 snöade det rejält i Arabba i italienska Dolomiterna, men tisdagen bjöd på strålande väder. Det var tur för då hade jag utlovat att guida de skidresenärer på Go Alpin som bodde i och runt Arabba en ”militärhistorisk” skiddag. Detta lilla arrangemang hade jag och ”Go Alpins” ägare Fredrik Hansson planerat tillsammans. Till min stora glädje anmälde sig inte mindre än 42 medresenärer till turen så Fredrik fick ordna en större buss för eftermiddagens transporter.

Efter att vi hade samlats vid liften strax före klockan 09.00 hjälpte guiderna Peter och hans dotter Maja mig att få iväg detta ganska stora skidgäng upp i liftarna och den härligt långa skidåkningen bort till Marmolada. Eftersom det lätt blir köer när alla vill ta gondolen upp på glaciären gäller det att vara tidiga – och det var vi.

img_3312_webb.jpg

Väl upp på drygt 3 000 meter har man en vidunderlig utsikt – och slogs samtidigt av vilken extremt besvärlig front som gick här uppe under första världskriget. Det lilla museet blev verkligen fullt när vi ”vällde” in och jag presenterade de olika intressanta montrarna. Vårt digra dagsprogram gjorde dock att jag sparade en del av presentationen till den senare bussfärden. Nu gällde det att på skidor ta sig ner för drygt en nio kilometer fantastik pist på glaciären. Efter den bedriften belönades vi med en snabb fika på ett av alla dessa pittoreska caféer som Italien är så fullt av och sedan skidade vi vidare genom en ravin så trång att solen inte nådde ner. Överallt höll alpinister på att klättra upp för olika frusna vattenfall – en fantastisk syn.

I den väntande bussen transporterades vi sedan under kompletterande krigshistoria om den ”Alpfront” vidare, först till ett litet skidsystem inklusive en god lunch och sedan bort till staden Cortinas liftsystem. Där delade vi upp oss och prövade lite olika backar innan det var dags att fortsätta mot nästa militärhistoriska anhalt som var berget Lagazuoi. Väl uppe på toppen var det bara 150 meter från liften till en i en klippa byggd österrikisk stödjepunkt från ”då”. Från detta veritabla örnnästa behärskades en viktig väg långt nedanför oss i en viktig dalgång. Fortfarande pekade en synlig men väl inlåst gammal kulspruta hotfullt ner mot vägen. Bara tanken på att försöka anfall denna ställning kändes overklig.

Nu började dagen ta slut och med en perfekt timing skidade vi ner för berget på vår avslutande pist. Solen började gå ner och skuggorna blev längre över de magnifika bergen – ett perfekt sista åk som förstås avslutades med en hastig ”Glühwein” innan vi for vidare till väntade after-ski i Corvara. Tillbaka i Arabba var vi först klockan 19.00. Enligt uppgift var detta den längsta och mest krigiska av Go Alpins alla utflykter. Förhoppningsvis gör vi om den nästa år!

Marco Smedberg

 

 

 

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – unika militärhistoriska resor i samarbete med SMB, Mejtresor och Historiska Resor. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Miliär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco skrivit eller skriver för tidningen.