Logga: Marco Smedberg
head_neutral.jpghead-nyhetsbrev_0.jpg

Krönika februari 2019

Reflektioner från en alptopp 

För två veckor sedan var det fjärde året i rad som jag hade nöjet att guida glada skidåkare i krigsmuseet upp på Marmoladas glaciär, som också är Dolomiternas högsta bergstopp. Erfarenheterna från denna och tidigare resor till Dolomiterna säger mig att regionen har så mycket mer att ge. På vårt hotell undrade personalen varför vi inte kommer och vandrar i deras vackra berg på sommaren – ja varför inte? Här fanns första världskrigets kanske märkligaste front på flera 1000 meters höjd. Och som bekant kommer ”det som gömts i snö fram i tö”. På sommaren finns det mer att se uppe i bergen jämfört när man åker skidor.

I Hemingways och Rommels fotspår, september 2020

Ur detta håller en resa på att växa fram. Jag siktar på september 2020 med några dagar nordost om Venedig vid Inzono där den unge Erwin Rommels karriär accelererade hösten 1917. Därefter tar vi oss 10 mil västerut över Poslätten. Det var här som Hemingway var frivillig ambulansförare på den italienska sidan – läs gärna hans Farväl till vapen eller se filmen. Vår blivande resa avslutats sedan med några dagar runt Marmolada med vandringar längs den lokala ”Kaiserjägerweg” för att titta på museet Valparola uppe på Passo Pordoi och gamla österrikiska stödjepunkter på Lagazuoi. Härifrån promenerar man dessutom längs en av alpvärldens vackraste vandringsleder/skidpister. Och till skillnad från 1915–18 är det numera aldrig långt till någon bra restaurang, oavsett höjden över havet. Resans arbetsnamn är ”I Hemingways och Rommels fotspår”.

Eftersom vi kommer att flyga till Venedig kan den som vill dessutom lätt förlänga resan genom att också besöka Venedig. Denna otroliga stad var också viktig under första världskriget. I stadens lagun övade italienska attackdykare hösten 1918 med att manövrera en ombyggd självgående tysk torped. Natten till den 1 november körde en motorbåt över dem till den österrikiska örlogsbasen i Pola på andra sidan Adriatiska havet. Där lyckades de båda italienska dykarna, en major och en marinläkare, fästa två sprängladdningar på vad de trodde var den österrikiska flottans stolthet, slagskeppet Viribus Unitis (med förenade krafter). Men när italienarna efter sex timmar i det kalla vattnet försökte ta sig därifrån upptäcktes de av vaktposter uppe på slagskeppets däck. Innan de plockades upp lät dykarna sin farkost sjunka varpå de som fångar fördes ombord på slagskeppet som de just ”minerat”. De upptäckte då att fartyget blivit kroatiskt och föregående natt döpts om till Jugoslavia. Nu varnade de den nygamla fartygschefen för den kommande sprängningen varpå fartyget övergavs. Men när laddningarna inte exploderade på utsatt tid återvände besättningen till det hotade slagskeppet och ilskna kroatiska matroser tog med sig de båda italienarna ombord. En kvart senare detonerade laddningarna, fartyget kapsejsade och 400 av besättningen dog. Men de båda italienarna överlevde, befriades några dagar senare och mottogs som hjältar när de återvände till Italien. Och allt detta började som sagt i Venedig.

Israel, Gallipoli och Vietnam 2019

Det finns också lite mera närliggande resor. Om bara en vecka bär det iväg till Israel igen för att guida en ny grupp. Det är alltid lika roligt att besöka denna intressanta och spännande region. Sedan ser jag fram mot Turkiet i maj. Det är också ett spännande land, fyllt av historia och som på grund av konflikten i Syrien nu blivit militärpolitiskt högaktuellt. På vårt program står Istanbul, de allierades landstigning och striderna på Gallipoli 1915 samt det historiska Troja.

Lyssna också gärna på Podcasten Historia Nu där jag talar om Gallipoli (klicka här).

Och i höst bär det av till Vietnam 15-30 november.

Väl mött på något av dessa äventyr.

Marco Smedberg

foot-nyhetsbrev_0.jpg

 

 

 

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – unika militärhistoriska resor i samarbete med SMB, Mejtresor och Historiska Resor. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Miliär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco Skrivit eller skriver för tidningen.