Logga: Marco Smedberg
head_neutral.jpghead-nyhetsbrev_juli_20.jpg

Sommarkrönika 2020

Lästips för hängmattan 

Nu är det semestertider och då kan man passa på att vila sig. Hängmattan är en bra plats för detta och då behövs det också god litteratur för att det skall bli riktigt bra. Eftersom vi fortfarande knappt har kommit ur Coronakrisen och inte börjat resa längre än inom Sverige vill jag passa på och komma med några ”svenska” lästips.

Den första är den nyligen utkomna Stridens verklighet, Döden på slagfältet i svensk historia 1563–1814 av Lars Ericson Wolke (Historiska Media 2020). Lars är professor vid Försvarshögskolan och det märks i denna utmärkta bok. I bokens inledning tackar nämligen författaren olika kollegor för de samtal på olika seminarier som ligger till grund för bokens innehåll och disposition. Det känns verkligen uppfriskande att få läsa ett så pass annorlunda och tematiskt upplagd bok i ett ämne där jag trodde mig ha sett och läst det mesta. Bra ögonvittnesskildringar ger oss en känsla för hur striden upplevdes av våra förfäder samtidigt som dessa känslor hela tidens presenteras i ett välstrukturerat sammanhang.

Om man gillar att djupstudera krigskonsten på stormaktstiden vill jag rekommendera en annan och lite äldre bok, nämligen Slagfältet, Om bataljen vid Landskrona och fynden från den första arkeologiska undersökningen av ett svenskt slagfält av Bo Knarrström (Efron & Dotter 2006). Har man inte redan läst denna bok är det hög tid. Tack vare författarens undersökningar på plats får man en delvis ny bild av hur slaget – och för den del striderna på den tiden – faktiskt gick till. Genom Knarrstöms detaljerade och tekniska perspektiv på striden kommer man mycket nära händelserna. En annan fördel med slaget vid Landskrona är att det ägde rum den 14 juli. Dit är det bara några dagar och har ni vägarna förbi föreslår jag en avstickare dit. Ni kommer då troligen att få uppleva hur varmt det var när slaget utkämpades. Samtidigt kan ni detaljstudera ett alldeles unikt slagfält, det finns knappast ett så orört slagfält någon annan stans. Det har bara täckdikats så att en del buskage har förvandlats till åker. Flera gårdar som brann upp under slaget har byggdes upp på samma platser och Tirups kyrka, bakom vilken det småländska uppbådet då hukade och spelade en indirekt men avgörande roll i slaget, har jämfört med då bara vitkalkats och fått ett nytt kyrktorn.

head-nyhetsbrev_boktips.jpg

Nog om strider på land, är det sommar vill man ju också se vatten. Råkar ni besöka Stockholm i sommar finns det mycket vatten i denna stad, dessutom öppnar Vasamuseet igen den 15 juli och förlisningsdagen är den 10 augusti (1628 var det en söndag och så här 392 år senare är det en måndag). Det är alltid fantasieggande att se denna magnifika tidsmaskin i sitt museum som dessutom ligger bra till för promeder längs Stockholms vatten. Vill man också vara påläst är det bara att skaffa den nya boken Vasaskeppets förlisning av Tomas Blom (Historiska Media 2020). I en behändig liten volym får vi hela historien om hur Vasa byggdes, förliste och bärgades. Det är bra berättat och vi får de tekniska orsakssammanhangen till olyckan väl beskrivna. Man kan läsa boken med flera perspektiv: ett är det dramatiska förlisningsförloppet, ett annat är det intressanta ”pusselarbetet” med att lappa ihop det stora fartyget med alla utspridda och upplockade delar. Författaren har helt rätt när han i det avslutande kapitlet reflekterar över hur mycket större ära och berömmelse det blev av denna misslyckade jungfrufärd jämfört med om Vasa hade gjort en mera normal karriär. Då hade detta kungens stora skepp dessutom förmodligen haft flera döda på sitt samvete jämfört med det trettiotal som omkom när hon sjönk.

Bortom en förhoppningsvis bra sommar skymtar sedan hösten och möjligen kan vi då försiktigt börja resa igen. Tyvärr har även Polenresan i augusti fått skjutas upp på grund av coronapandemin, men jag hoppas på att Montecassino-Rom i oktober och Vietnam i november kan genomföras. Mina inplanerade resor ligger ute till beskådande på nätet, kika gärna på hemsidan.

 

Trevlig sommar,

Marco Smedberg

 

 

 

 

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – unika militärhistoriska resor i samarbete med SMB, Mejtresor och Historiska Resor. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Miliär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco skrivit eller skriver för tidningen.