Logga: Marco Smedberg
head_neutral.jpghead-nyhetsbrev_juni.jpg
Krönika | juni 2015

Resan till Gallipoli och spaningsuppdrag i Ardennerna

Resan till Gallipoli är nu genomförd med många härliga minnen i bagaget. Ett intressant inslag var att titta på andra resenärer. Medan vi var ensamma på australiensiska och brittiska monument var det närmast proppfullt på de turkiska minnesplasterna med massor av bussar och många skolklasser. Av klädseln att döma var det inte stadsbefolkning utan män och många kvinnor från landsbygden som hade kommit för att se sin historia. Vi besökte Gallipoli bara två veckor efter 100-årsdagen av landstigningen och det märktes verkligen att detta är stort i Turkiet. Att Kemal Atatürk här först hejdade de allierade 1915 och sedan blev landsfader är säkert en bidragande faktor.

Intresset för Turkiets historia kan också hänga samman med landets ganska stökiga aktuella politiska situation. Det stundar till val till parlamentet där den hårdföre president Erdogan utmanas. För första gången kanske kurdernas parti blir stort nog för att ta sig förbi tioprocentsspärren samtidigt som Turkiet längre österut har en svår säkerhetspolitisk situation med IS att ta hänsyn till.

Apropå historia utgjordes Gallipoliresans lite mer kulturhistoriska inslag av ruinstaden Troja. Jag hade ganska lågt ställda förväntningar sedan jag fått höra att det mest var som ett dammigt och mindre Pompeji. Men jag blev glatt överraskad. Dessutom förhöjdes upplevelsen av en initierad lokalguide. Tänk er nio städer byggda ovanpå varandra som spelat en viktig roll under nära 2 000 år. Staden ligger nämligen strategiskt vid Dardanellernas södra inlopp. Detta grekiska arv uppmärksammades också av de som kämpade på Gallipoli 1915. Många av dem var väl skolade i klassisk historia som då var ett stort skolämne.

Försommaren är full av möjligheter. Första veckan i juni höll jag ett anförande i Stockholm om höstens kommande resa till Vietnam och Laos inför en entusiastisk publik som ställde många av frågor. Vi enads om att Sydostasien har en synnerligen komplicerad nutidshistoria och att detta i sig är väl värt en resa.

Och förra veckan bar det av till Ardennerna. Detta område har varit föremål för ett flertal offensiver mellan 1870 och 1944. Jag har under vistelsen rekognoserat inför en resa som ett skånskt sällskap särskilt beställt till i höst. Slagfält har analyserats och restaurangernas utlovade måltider har provätits – detta är guidens (inte särskilt tunga) lott. Bland spaningsuppdragen fanns bland annat Bastogne, ett fort i Maginotlinjen och Verdun. Spaningsuppdraget åtföljdes av några goda vänner som alla är genuint intresserade av militär historia. Och som bekant ser flera ögon mer! Det här kommer att bli en toppenresa!

Parallellt med detta pågår också planeringen av nästa års resor för fullt. Det finns flera nya och exotiska resmål som kommer att finnas klara att studera på min hemsida om några veckor. Skulle ni mot förmodan inte hitta resan som motsvarar just era önskemål finns alltid möjligheten att likt den skånska gruppen beställa en egen resa. På så sätt ökar alternativen och jag hoppas att det resulterar i att vi ses på någon kommande resa.

Trevlig sommar!

Marco Smedberg

 

 

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – unika militärhistoriska resor i samarbete med SMB, Mejtresor och Historiska Resor. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Militär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco skrivit eller skriver för tidningen.