Logga: Marco Smedberg
head_neutral.jpghead-nyhetsbrev_juni18.jpg

Krönika juni 2018

På resande fot 

På ”resfronten” har det varit en skön vår. I mars reste jag runt i Israel med en härlig grupp. Israel visade upp sig från sin bästa sida med vackert väder och god mat och vi hade en lärorik resa mellan olika äldre slagfält och moderna konflikthärdar.  Med sitt läge som en viktig transportlänk mellan Asien och Afrika har området ständigt genomkorsats av olika arméer. Att kunna stå på samma kullar som korsriddarna och Napoleon vid Akko eller betrakta Gaza och diskutera den förannonserade palestinska protestvågen gör att man blir ödmjuk inför regionens dramatiska historia och svåra nutida problem.

I början på maj rekognoserade jag tillsamman med goda vänner det spännande slagfältet Suomussalmi i Finland. Det ligger verkligen avsides nära den ryska gränsen i Finlands ”veka liv” och i höjd med Piteå i Sverige. När vinterkriget började i november 1939 trodde finnarna att ryssarna i detta vägfattiga och glest befolkade område bara skulle uppträda med spaningsförband. Men det kom två sovjetiska divisioner som finländarna till allas förvåning lyckades besegra. Denna finska Davids kamp mot Goliat har fått stor militärhistorisk betydelse och slagfältet är väl värt ett besök. Jag räknar med att återvända dit nästa år.

foot_nyhetsbrev_juni18.jpgSenare i maj var det dags för den årligen återkommande turen till Normandie. I år blev redan om möjligt ännu bättre än vanligt. Till detta bidrog den trevliga gruppen, god fransk mat och ett härligt väder. Vi inledde med att besöka Rommels högkvarter och fundera över hur nära det var att denne karismatiske general hade lyckats med att öppet trotsa Hitler och öppna fronten för de allierade för att förkorta ett i hans tycke redan förlorat krig. Sedan fortsatte vi till Bayeux där vi bodde mitt i ”händelsernas centrum”. Till gemytet hörde också att promenera runt i denna vackra gamla stad som undgick krigets förödelse 1944.

Invasionsstränderna i Normandie är kanske världens främsta militärhistoriska resmål. Landstigningen var krigsavgörande och man har tagit mycket väl vara på detta historiska arv. Vi studerade de brittiska operationerna i öster under en dag och de amerikanska insatserna i västra delen av området dagen därpå. Det är imponerande hur man satsats på att visa upp historien med hjälp av välskötte minnesmärken och många intressanta museer. I hård konkurrens är min favorit det amerikanska luftlandsättningsmuseet i St Mere Eglise. Att gå inne i ett C-47 transportflygplan längs raden av fallskärmsjägare för att sedan kliva ut i nattmörkret på plexiglas och uppleva själva luftlandsättningen in en fläktdriven luftström omgiven av fallskärmar, se spårljus och höra luftvärnselden är en alltid lika kittlande upplevelse.

I september stundar en resa längs västfronten 1914–18 genom Belgien och Frankrike från Ieper till Verdun och i november blir det Vietnam från Hanoi och Dien Bien Phu i norr till Saigon i söder. Det är också dags att planera nästa års resor som kommer att läggas ut på nätet efter sommaren. Här kan du faktiskt hjälpa mig med att påverka resmålen. Hör gärna av dig om du har några funderingar på vart och när du vill åka. Jag utlovar en härlig mix av gamla och nya resmål nästa år.

Väl mött på kommande resor och trevlig sommar!

Marco Smedberg

 

 

 

 

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – unika militärhistoriska resor i samarbete med SMB, Mejtresor och Historiska Resor. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Miliär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco skrivit eller skriver för tidningen.