Logga: Marco Smedberg
head_neutral.jpgfoot_maj_15.jpg
Krönika | maj 2015

Det pågår faktiskt ett krig i Europa…

Att resa till Kiev på Valborgsmässoafton 2015 var en ganska surrealistisk upplevelse. Detta förstärktes när jag vandrade runt på Majdan/Självständighetstorget nästa morgon. Det var här som folket på nyåret 2014 slogs med president Viktor Janukovytjs säkerhetsstyrkor.

Över 80 människor sköts ihjäl under kravallerna innan makten backade och presidenten flydde ur landet till en exil i Ryssland. På torget visar stora bildskärmar hur det såg ut då och de döda hedras med en lång rad av minnesstenar. Sköldar med kulhål i påminner om hur svårt det är att storma uppför kullar när man beskjuts av prickskyttar från regeringsbyggnadernas tak. Och detta hände på samma avstånd från Sverige som till Paris.

Än märkligare är det att betrakta huvudstadens lyx och flärd. Förutom själva Majdantorget och några utställda stridsfordon påminns man inte om att Ukraina är i krig bara 70 mil från Kiev. Och det mot stormakten Ryssland som förser separatisterna med vapen. Att ett relativt fattigt land som Ukraina överhuvudtaget klarar av att genomföra kriget med sin gravt eftersatta och misskötta armé är märkligt. Det saknas tunga vapen, förbanden är underbemannade och befälsförmågan bristfällig. En förklaring jag fick var att det inte bara är ukrainarna som är dåliga. De ryska separatisterna får visserligen hjälp men inte är särskilt väl utbildade i att föra krig. Striderna borta i öster präglas mest av att man bombarderar varandras stödjepunkter och sedan rycker fram för att se hur det går. Skickar ryssarna in förband på riktigt har ukrainarna ingenting att sätta emot.

Att befolkningen i Kiev måste leva och sköta sina dagliga sysslor är förstås självklart men det är ändå en märklig känsla att man inte påminns om att landet befinner sig i krig. Affärer och restauranger är välfyllda, allt finns att köpa och det är färre tiggare på gatorna än hemma. Det vore som att i dagens Stockholm konstatera att det pågick ett krig i övre Norrland – och sedan ägnar man sig som turist åt att titta, handla och äta. Uppblandat med betongklossarna från Sovjettiden finns det gott om lyxiga butiker och påfallande många nya och blanka bilar och stora stadsjeepar på gatorna. Trots den senaste folkliga revolutionen frodas korruptionen i Ukraina.

kiev.jpgOm inte annat bekräftats det av att åka och titta på president Janukovytjs ”datja” som är ett muromgärdat och vulgärt palatsområde. Numera besöks det mytomspunna palatsområdet av tusentals nyfikna ukrainare. Området är jättestort och nere vid floden Dneprs strand byggde lät presidenten till och med bygga en flytande restaurang i form av ett gammalt segelfartyg. Bland krimskramset utanför grindarna kan man välja att köpa någon pryl nationalistiskt prytt med Ukrainas blågula färger eller med en bild av president Putin, kompletterat med någon nedsättande text.

Som tur är kan man koppla av genom att åka till gamla slagfält. På fredag bär det av till Gallipoli med en intresserad grupp resenärer. Här var det visserligen 100 år sedan som det sköts – men det är ändå ganska nära Ryssland. 

namnlost-1.jpgFör övrigt har Russell Crowe gjort en ny film om Gallipoli – The Water Diviner eller Last Hope som har premiär i Sverige i morgon. Det känns bra att det finns fler som tycker Gallipolis historia är intressant. Ni som inte följer med på resan kan i alla fall njuta av filmen! Klicka på bilden eller länken för att se trailern!

Läs mer om kommande resor på hemsidan! Du kan även följa mig på Facebook och (om jag lyckas) på Instagram (#marcosmedberg)!

Marco Smedberg

 

 

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – unika militärhistoriska resor i samarbete med SMB, Mejtresor och Historiska Resor. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Militär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco skrivit eller skriver för tidningen.