Logga: Marco Smedberg

head_neutral.jpghead-nyhetsbrev_maj16.jpg

Krönika | maj 2016

Invasionen lyckades – igen!

I helgen som gick gjorde 20 nordbor ett nytt ”strandhugg” i Normandie för att studera invasionen 1944. Intresset för denna resa var verkligen stort och tyvärr fick inte alla intresserade plats. För de som nu råkade hamna på väntelistan och alla andra som vill till Normandie utlovas att våren 2017 kör vi denna resa igen!

Det finns mycket att se i Normandie och man måste prioritera. Men på fyra dagar hinner man samtidigt med mycket. Efter att ha landat i Paris på torsdag morgon åkte vi till slottet La Roche-Guyon som var Rommels högkvarter 1944. Den berömde ”ökenräven” hade insett att kriget var förlorat och hade modet att säga detta till Hitler. I stor besvikelse över sin ledare planerade sedan Rommel i största hemlighet att öppna fronten och släppa fram de allierade. Hade han lyckats hade kriget kunnat ta slut ett halvår tidigare men så blev det inte. Rommel sårades svårt under en inspektionsresa till fronten och hans planer genomfördes inte. Men det är spännande att reflektera över de dramatiska alternativen ”på plats”.

Nästa dag ägnades åt den brittiska sektorn av invasionen. Genomgången om luftlandsättningen vid batteri Merville skedde inne i en C-47 Dakota med åhörarna på soldaternas platser längs flygplanssidorna. Just då smattrade regnet mot flygplanskroppen vilket förstärkte känslan av soldaternas vedermödor ”när det begav sig”. Vid Pegasus Bridge är det alltid lika imponerande att se hur nära de brittiska glidflygplanen lyckades landa sitt mål. I Arromanches studerade vi allierad ingenjörskonst och beundrade modellerna av den flytande hamn som byggdes för att kunna försörja invasionsförbanden. Så småningom avslutades dagen i Bayeaux. Staden slapp strider och förödelse under kriget, vilket gör att Bayeaux har mycket charm. Vi tittade på Vilhelm Erövrarens ”spegelvända invasion” som gick från Normandie mot England 1066. Tapeten är makalös och dessutom finns det en intressant utställning om dess historia ”en trappa upp”.

Nästa dag var det ”amerikanernas tur”, vilket började i St Mere Eglise. I en nyöppnad del i amerikanska museet går man igenom ett transportflygplan och vidare ut på en plexiglasgång.  Med hjälp av modern teknik hamnar man då mitt i den amerikanska luftlandsättningen! Sedan följde besök på Point du Hoc och Omaha Beach. Här var vädergudarna goda med mycket sol och lite vind, vilket förstärkte upplevelsen. Efterföljande besök på den amerikanska krigskyrkogården väcker många känslor. I Informationscentret finns ett gripande bildspel där bilder från då och nu glider in i varandra varvat med bilder på de unga män som betalde ”det yttersta priset”. Dagen sista programpunkt var en helt civil Calvados-provning på en lokal vingård innan vi återvände till vår förläggning. Den låg i Caen på lämpligt promenadavstånd till Vilhelm Erövrarens välrenoverade borg .

Resans sista dag hade ett tyskt perspektiv. Vi stannade först i Villers-Bocage där tyskt pansar vann en mindre men spektakulär framgång och sedan i museet Montormel som skildrar tyskarnas stora nederlag vid Falaise och de avslutade striderna i Normandie. Vi hann också med att titta på en tysk stridsvagn som står i utkanten av Vimoutiers, bara några kilometer från den plats där Rommel sårades i ett flyganfall som kanske ändrade historien. Vår avslutningslunch intogs i ett gammalt charmigt hotell i L´Aigile. Den lilla staden var också en järnvägsknutpunkt som bombades den 7 juni 1944 och var en av de sista normandiska städerna att befrias av de allierade. Därmed var vår resas cirkel sluten. Det återstod bara att åka tillbaka till Paris och vidare hemtransport.

Normandie är verkligen värt en resa!

Marco Smedberg

 

 

 

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – unika militärhistoriska resor i samarbete med SMB, Mejtresor och Historiska Resor. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Militär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco skrivit eller skriver för tidningen.