Logga: Marco Smedberg

head_neutral.jpghead-nyhetsbrev_maj17.jpg

Krönika | maj 2017

Vårspurt i resande

April och maj innebar många och trevliga resor för mig. En av dem gick till Polen och då närmare bestämt en rekognosering i forna Ostpreussen runt Hitlers ”Varglya” inför en kommande resa i september som ett glatt Lundagäng har beställt.

Polen är ett bra resmål. Maten är både billig och god, ölet utmärkt och i forna Ostpreussen finns det gott om tyska ordensborgar kvar att titta på eller bo i. Vi testade hotell Krasicki i Lidzbarks biskopsresidens. Krasicki ligger dessutom precis bredvid den bäst bevarade ordensborgen som nu är ett museum. Bara en dryg timme därifrån ligger resterna av Hitlers högkvarter. Visserligen är alla bunkrarna i ”Varglyan” sprängda men med väl på plats får man med hjälp av färgbilder från då ändå en stor portion historisk känsla. Dessutom finns ett intilliggande flygfält kvar i närmast originalskick. Här flög överste och greve Claus von Stauffenberg tillbaka till Berlin den 20 juli 1944 efter att ha placerat sin bomb i den genomgångslokal dit Hitler var på väg. En annan och ny sevärdhet finns i Gdansk. Där har polackerna öppnat ett stort ”Museum of Second World War”. Utmaningen är att avsätta tillräckligt med tid för att hinna se allt.

Efter Polen blev det resor till både västfronten 1914–18 och till Normandie. Resan ”längs” första världskriget började i belgiska Iepr där vi bland annat gick till Menin Gate. Där spelar en musikkår tapto varje kväll klockan 20.00 för att hedra alla tusentals brittiska soldater som marscherade genom denna stadsport och ut till skyttegravarna. Det är ett påtagligt exempel på hur levande historien faktiskt är.

majkronika_webb.jpg

Sedan är ”Deborah” alltid värd ett besök. Det är en av de få återstående brittiska stridsvagnarna från första världskriget som numera finns på en magnifik uppställningsplats i den franska byn Flesquieres cirka 500 meter från där den sköts sönder av en tysk fältartilleripjäs den 30 november 1917. Av en besättning på åtta man stupade fem som ligger begravda på en krigskyrkogård i närheten.

Nytt för i år var sedan att besöka Reims och Chemin des Dames. Poängen är att Reims är huvudstaden i distriktet Champagne vilket piggar upp vindrickandet och Chemin des Dames, ”damernas väg” (sedan lokalbefolkningen på 1600-talet kommenderades att underhålla den väg som några kungliga damer behövde färdas på i en stor hästvagn) råkar vara centrum för flera viktiga militära operationer. Här misslyckades Napoleon att slå den preussisk/ryska armén under marskalk Blücher i mars 1814 varpå den andra (österrikiska) motståndararmén intog Paris. Och här rasade striderna fram och tillbaka 1914–18. Reims var ”tyskt” två veckor på sensommaren 1914. Den tyske kronprinsen hade då sitt högkvarter i stadens ”Grand hotel”. Det hade vårt sällskap också fast nu heter det Grand Hotel Continental! Har man tid över bör man dessutom besöka det hus som då var Eisenhowers högkvarter (numera ett museum) i vilket de tyska generalerna Keitel och Jodl på uppdrag av Dönitz undertecknade att de tyska stridskrafterna slutligen gav upp.

Att åka till Normandie igen är inte alls långtråkigt. Tvärtom är det fantastiskt att man alltid upplever och lär sig något nytt. Denna gång bodde vi i staden Bayeux som ligger bättre till än Caen med tanke på de olika utflyktsmålen längs invasionsstränderna. Dessutom bombades Bayeaux inte under kriget. Som en konsekvens av att somliga orter och hus undgick förstörelse kunde vi prova provinsens specialitet som är Calvados på en gård byggd på 1700-talet – vilken charm. Normandie är nog världens bäst utbyggda ”militärhistoriska museum”. Jag imponeras av den nya tekniken i museerna, Musée Airborn i Sainte-Mère-Église är ett bra exempel på detta. Där bör man inte missa att gå igenom ett transportflygplan (som skakar) med sina fallskärmssoldater (dockor) för att sedan i mörker kliva ut på plexiglas (det blåser också) och titta ner på fällningsområdet innanför Utah Beach samt se och höra tyskt luftvärn (som dundrar). Det är tekniskt skickligt gjort och lyfter samtidigt fram hur skräckinjagande krig faktiskt är.

Just nu pågår nu ett intensivt planeringsarbete inför nästa års resor. De kommer alla att läggas ut på nätet i sommar och jag hoppas att någon av dem skall passa just dig.

Glad sommar och jag hoppas att vi ses på någon resa nästa år!!

Marco Smedberg

foot-nyhetsbrev_maj17.jpg

 

 

 

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – ett samarbete med Winbergs Travel och Historiska Resor med resor till flera av världens historiskt intressanta krigsskådeplatser. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Miliär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco Skrivit eller skriver för tidningen.