Logga: Marco Smedberg
head_neutral.jpgfoot_mars_15.jpg
Krönika | mars 2015

Vietnam och Laos i samarbete med Världens resor!

Ett säkert vårtecken är att höstens resor börjar bli klara att kunna bokas. Först ut är resan till Vietnam-Laos den 6 – 20 november som vi producerar i samarbete med Världens resor. Det kommer att bli en spännande och omväxlande resa genom två tidigare mycket krigsdrabbade länder. Vi kommer att resa mellan storstäder i Vietnam och hisnande vackra småvägar inne i Laos där historien hela tiden känns nära. För den som hellre vill uppleva europeisk krigshistoria kommer en resa till Monte Cassino i Italien den 24 – 27 september snart också att kunna bokas. 

Historien finns hela tiden runt omkring oss. Förra veckan försökte jag koppla av från det militära genom att åka skidor i Österrike. Men i skidliftarna med sin vindunderliga utsikt satt jag ändå där i solen och funderade på den alpina krigshistorien. Fronten 1915-18 i Dolomiterna mellan österrikare och italienare var närmast en bisarr front som löpte längs alptoppar och över glaciärer. Soldaterna grävde inte ner sig i lera som i Flandern utan i is där det gick och i sten, vilket inte gick. Det snöade rejält under min skidvecka och tidigt på morgonen sprängde man för att utlösa laviner innan liftarna fick öppnas. Detta är numera rutin men var det inte den svåra vintern 1917. Då var österrikiska och italienska soldater uppe i sina utsatta posteringar mer rädda för laviner än för fienden.

Visserligen löpte inte fronten genom Arlberg där jag nu njöt av bergen men det var åtminstone rekryteringsområde för det dåvarande imperiet Österrike-Ungerns ”Kaiserliche Gebirgsjäger”. Men längre söderut kan man på olika skidorter fortfarande se olika utbyggda posteringar och bunkrar som likt örnnästen klamrar sig fast uppe bland bergstopparna. Det finns även stora befästningar kvar att titta på som det österrikiska Franzensfeste i Sydtyrolen. 

Man byggde till och med särskilda järnvägar för att kunna underhålla trupperna upp i bergen. Den 31 km långa smalspåriga Grödner-banan i Val Gardena är ett sådant exempel. Den byggdes på drygt fyra månader av 4 000 österrikisk civil och militär personal och 6 000 ryska krigsfångar 1915. Så småningom slutade tågen dock att gå 1960 och inför en vinterolympiad 1970 byggdes delar av banan om till väg. Men man kan fortfarande promenera längs bansträckningen och titta på några originallok som står uppställda på de gamla stationerna. 

Titta gärna på https://www.youtube.com/watch?v=Tdxl3xR3WZA

Och längre bort i öster på sluttningarna runt berget Monte Matajur strax söder om floden Isonzo ledde den unge löjtnant Erwin Rommel hösten 1917 sin bataljonsstridsgrupp i ett makalöst framgångsrikt anfall. Redan då visade Rommel prov på sin taktiska begåvning när tyskarna och han prövade den nya infiltrationstaktiken mot italienarna. Ett världskrig senare kallades detta för blixtkrig. Sammantaget har alperna mycket krigshistoria att visa upp och det kanske blir en organiserad resa dit så småningom. Att vandra i berg på sommaren är dessutom väldigt nyttigt.

Mycket välkomna!

Marco Smedberg

 

 

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – unika militärhistoriska resor i samarbete med SMB, Mejtresor och Historiska Resor. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Militär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco skrivit eller skriver för tidningen.