Logga: Marco Smedberg

head_neutral.jpghead_nov_16.jpg

Krönika | november 2016

Krukslätten i Laos

Att nordvietnameserna 1959 började använde det neutrala Laos för sina underhållstransporter till Sydvietnam upprörde den amerikanska ledningen i Washington. I januari 1961 inledde därför CIA i hemlighet operation Momentum. Den gick ut på att beväpna och utnyttja det till kommunisterna fientligt inställda bergsfolket Hmong på runt 300 000 människor som levde i bergen runt Krukslätten i nordöstra Laos (slätten har fått sitt namn efter de hundratals enorma antika krukor med okänt ursprung som finns utspridda i området).

När amerikanerna hösten 1964 började bomba den kommunistiska gerillans basområde runt provinshuvudstaden Sam Neua nordost om Krukslätten flyttade kommunisterna tre mil österut till grottor i Viengxay. Grottorna byggdes ut och härbärgerade Politbyrån, sjukhus, skolor, en radiostation, förråd och förläggningar. Under nio års bombkrig levde befolkningen i grottorna och omkringliggande djungel. På Krukslätten stred Hmongfolket under sin ledare, general Vang Pao, mot den kommunistiska laotiska gerillan och nordvietnameserna. De senare ökade också kontinuerligt sina underhållstransporter längs den allt mera utbyggda Ho Chi Minh-leden längre söderut.

Hmong var skickliga på småskaliga gerillaoperationer men ovana vid att uppträda i större förband. De var vidskepliga och ingenting kunde hindra dem från att avvika för att hälsa på sina familjer. Om motsidans vapen åstadkom mera oljud drog de sig ofta tillbaka. Deras stridsmoral hängde på hur mycket tur de trodde sig ha. I konventionella strider var Hmong underlägsna de vältränade nordvietnameserna, vilket i sin tur uppvägdes av amerikanskt flygunderstöd. För att organisera stödet till Hmong byggde amerikanerna ut en landningsbana vid Long Tieng i södra kanten av Krukslätten till Laos näst största stad. Därifrån ledde sedan Vang Pao sina styrkor, som mest 40 000 man.

Striderna på Krukslätten böljade fram och tillbaka med en säsongsmässig regelbundenhet. Under torrperioden trängde kommunisterna tillbaka Hmong som i sin tur dominerade under monsunperioden. Då bombades kommunisternas utdragna underhållslinjer och Hmongs framryckningar med hjälp av flygtransporter tvingade motståndarna att retirera. Motgångar för Hmong på Krukslätten 1970 gjorde att president Nixon även tillät det amerikanska flygvapnet att utnyttja tunga bombplan B-52 mot Laos. De följande tre åren fälldes 58 000 ton bomber över Krukslätten och den dåvarande provinshuvudstaden Xieng Khouang totalförstördes.

De utdragna striderna tärde på Hmong vars styrkor började ta slut.  Som förstärkning hyrde amerikanerna då några bataljoner med thailändska legosoldater som skickades till Krukslätten. När USA drog sig ur Vietnamkriget 1973 marginaliserades det utsatta och försvagade Hmongfolket. På nyåret 1975 hade de drivits tillbaka till sin bas i Long Thieng som sedan evakuerades i maj. Amerikanerna flög ut general Vang Pao medan hans övergivna folk flydde söderut mot Thailand. En del lyckades ta sig dit och vidare till asyl i USA. Många gav upp och riskerade att hamna i omskolningsläger medan en del fortsatte med vad de kunde – nämligen gerillakrig. Fast nu stred de mot den nya laotiska kommunistiska regimen. De understöddes i sin tur av 50 000 nordvietnamesiska soldater som dessutom ibland användes giftgas i jakten på Hmonggerillan.

Så småningom upphörde stridsverksamheten med vissa abrupta ”återfall”. Laotiska myndigheter förnekar anklagelser från människorättsaktivister och Hmong. I stället betraktas motståndarna som terrorister. Regimen pekar också på att många Hmong som gett upp kampen är fullt integrerade i det laotiska samhället. Ord står mot ord i denna långa och bittra konflikt. Klart är dock att det var Nordvietnam och USA som drog in det neutrala Laos i Vietnamkriget och att Hmong blev de stora förlorarna.

Nästa år är det min avsikt att åka till Krukslätten igen och återuppleva Hmongs dramatiska historia. Resan kommer att gå från Hanoi via Krukslätten och avslutas i den gamla laotiska kungastaden Luang Prabang. Vi besöker grottorna i Viengxay och jag hoppas även kunna visa upp Long Thieng-basen som varit omskolningsläger men nu har öppnats upp.

Väl mött på Krukslätten i november 2017!

Marco Smedberg

foot-nyhetsbrev_nov16.jpg

 

 

 

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – unika militärhistoriska resor i samarbete med SMB, Mejtresor och Historiska Resor. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Miliär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco skrivit eller skriver för tidningen.