Logga: Marco Smedberg

head_neutral.jpgfoot_okt_15.jpg

Krönika | oktober 2015

Militär historia upplevs bäst på plats!

Man får ett nytt och ofta annorlunda perspektiv på ett historiskt händelseförlopp jämfört med att läsa sig till vad och hur något hänt. Varje gång jag besöker något nytt slagfält jag tidigare skrivit om önskar jag att jag rest först och skrivit sedan.

Israel – ett intressant land i ett besvärligt läge

Detta gäller även Israel som jag rest runt i 2012 och 2014. Uppfylld av hur mycket det finns att se och uppleva i detta område har jag tillsammans med Historiska Resor det senaste halvåret också arbetat med att planera en resa till Israel för SMB:s medlemmar. Från början tänkte jag mig bara fyra dagar men det ökades omgående till att resan nu blir en hel vecka.

Det blir ett spännande och späckat program som sträcker sig från antika till nutida konflikter. Vi reser ”medsols” med start i Jerusalem, åker till Israels pansarcentrum i Latrun, besöker klippfästningen Masada, hinner bada i Döda havet, betraktar Gazaremsan på avstånd, bor i Tel Aviv, besöker korstågsfästningen i Akko, åker till slagfältet vid Hattin 1187, följer striderna på Golanhöjderna 1973 och avslutar med en tur längs gränsen till Libanon. Att mycket av dagens konflikter i området härrör sig från första världskriget när britterna erövrade Palestina från det Osmanska imperiet återkommer vi till på olika plaster under vår resa.

Om det vill sig väl kommer vi på Golanhöjden också att få träffa en veteran från oktoberkriget 1973. Då var han bataljonsadjutant i den israeliska 77. stridsvagnsbataljonen. Under de fyra dagar som pansarslaget rasade på Golanhöjderna satt han inklämd i tornet på en Centurionstridsvagn bakom sin bataljonchef och hjälpte honom att på radio kommunicera med underställda förband och högre chef. Han har lovat att visa oss ”Tårarnas dal” där den syriska pansaroffensiven slutligen hejdades.

Men i dagens Israel lurar också våldet under ytan. Perioder av lugn övergår plötsligt i öppet våld för att sedan bli lugnt igen. Under mina båda resor rådde lugn men nu är det tyvärr inte så längre. En förutsättning för att denna resa skall kunna genomföras i april nästa år är naturligtvis att lugnet återvänder till detta konfliktfyllda område. Om så sker kan jag utlova en mycket intressant resa i ett av världens mest konfliktdrabbade områden. Sören Wibeck kallar också fyndigt sin bok från 2009 i vilken han analyserar konflikten mellan Israel och Palestina för ”Ett land, två folk”. Boken är väl värd att läsa om man är intresserad av att åka till Israel för att bilda sig en egen uppfattning ”på plats”.

KwaZuluNatal – en historisk resa i Boerkrigets spår

Innan vi reser till Israel i april, bär det i Winberg Travels regi, i mars av till Sydafrika. KwaZulu Natal är Sydafrikas mest färgstarka provins och kontrasterna är tydliga. Här går man från en sofistikerad shopping-galleria rakt ut i en traditionell afrikansk bymarknad. Majestätiska bergskedjor kontrasterar mot torra savanner. De blodiga slagen stod under zulu- och boerkrigen. Stolthet och ära skapade oväntade segrar och lika oväntade förluster. Minnena av de blodiga slagen ekar alltjämt… När vi ändå är i Sydafrika passar vi förstås på med att avsluta resan med en riktig safari för att uppleva ”the big five”. 

Längs Ho Chi Minhleden genom Vietnam och Laos

I väntan på dessa spännande resor nästa år skall jag koppla av nu i november genom att åka genom Vietnam och Laos från norr till söder med en förväntansfull grupp.  När novembermörkret sänker sig över Sverige skall vi göra nedslag på spännande platser, njuta av exotisk mat och kultur samt uppleva hur det blir varmare ju längre söderut vi åker. Och det är inte ens kallt när vi börjar i norr. 

Det skall bli väldigt roligt!!

Marco Smedberg

 

 

 

 

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – unika militärhistoriska resor i samarbete med SMB, Mejtresor och Historiska Resor. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Militär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco skrivit eller skriver för tidningen.