Logga: Marco Smedberg

head_neutral.jpgfoot-nyhetsbrev_sept.jpg

Krönika | september 2015

Ardennerna och Sydafrika

I helgen som gick ledde jag en resa till Ardennerna. Det var en fantastisk upplevelse i det vackra sensommarvädret. Vi besökte fortet Eben Emael som tyskarna erövrade med hjälp av en luftlandsättning 1940, studerade general Guderians genombrott vid Sedan 1940, åkte elektriskt tåg inne i ett fort i Maginotlinjen, analyserade striderna runt Bastogne 1944 och hann även med en med en dag vid Verdun på slagfältet från 1916. Ardennerna är närmast idealiskt för denna typ av resor. Det är lagom långt mellan besöksmålen och det finns massor av museer. Vi hann med fyra stycken varav tre militärhistoriska och ett som handlade om belgisk öltillverkning!

Våra dagliga utflykter utgick från den lilla pittoreska staden Clervaux i Luxemburg. Där bodde vi tvärs över gatan från stadens järnvägsstation. En kväll åt vi middag med en man som vuxit upp i Clervaux under andra världskriget. Han var nio år när tyskarna anföll i december 1944 och nu delade han generöst med sig av sina minnen till oss. Bland annat pekade han ut var han såg den första tyska stridsvagnen komma körande i snöyran 1944 utanför hotellet där vi nu åt middag. Under resten av slaget om Ardennerna gömde han sig tillsammans med sin familj och många grannar i en närbelägen grotta. Att få del av hans upplevelser på detta sätt gav vår resa en extra dimension. På vägen hem passade vi på att besöka den amerikanska krigskyrkogården som ligger intill flygplatsen i Luxemburg. Där ligger general Patton ”hos sina män”. Det låg färska blommor på hans grav.

Nu planeras även nästa års resor för fullt. Först ut är en resa till Sydafrika i Boerkrigets spår. Här i Sverige är det kriget ganska okänt men det är stort i Sydafrika. En av de som deltog i kriget var den unge Winston Churchill som tagit tjänstledigt från den brittiska armén och åkte till Sydafrika som krigskorrespondent. Under ett spaningsuppdrag besköts det pansartåg som Churchill åkte med av boerna. Churchill togs till fånga och hamnade i ett läger i Pretoria. Därifrån flydde han sedan och tog sig 48 mil norrut till Portugisiska Östafrika. Den bedriften gjorde att Churchill fick hjältestatus hemma i Storbritannien. En annan brittisk hjälte från kriget var Robert Baden-Powell. Under hans framgångsrika försvar av staden Mafeking använde han en kår av unga pojkar för enklare vaktuppdrag. Ur denna kår växte så småningom den moderna scoutrörelsen fram.

Vår lokale agent blev minst sagt glad när vi bad om hjälp och har tagit fram ett verkligen spännande och omväxlande program. Vi besöker olika slagfält från såväl det första som det andra boerkriget och det äldre Zulu-kriget. När vi ändå är i Sydafrika passar vi förstås på med att avsluta resan med en riktig safari för att uppleva ”the big five”. Den resan är planerad att genomföras i mars 2016. Ardennerna är tänkt att genomföras igen lite senare under 2016. Titta gärna på Winbergs eller min hemsida på dessa eller andra resor. Förhoppningsvis hittar ni något som lockar.

Glad höst!

Marco Smedberg

 

 

 

 

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – unika militärhistoriska resor i samarbete med SMB, Mejtresor och Historiska Resor. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Militär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco skrivit eller skriver för tidningen.