Logga: Marco Smedberg
head_neutral.jpghead-nyhetsbrev_okt_17.jpg

Nyhetsbrev oktober 2018

Välkommen att boka 2018 års resor 

Att planera resor tar sin tid och först nu är resan till Israel klar för bokning. Å andra sidan har vi utvecklat den med besök i Hebron. Normandie fortsätter att vara en militärhistorisk favorit och därför kör vi denna uppskattade resa en gång till.

Att det nästa år är hundra år sedan Europas ”urkonflikt” tog slut, uppmärksammas med en resa längs första världskrigets viktiga västfront. Säsongen avslutas med en resa genom alla krigen i Indokina/Vietnam från Hanoi i norr till ”Saigon” i söder. De kommande två veckorna ägnar jag åt att detaljrekognosera den södra delen av denna resa varpå den läggs ut till försäljning. 

Unik resa till Israel 19-26 mars 

Under en resa ”landet runt” försöker vi förstå den rika historien från en egyptisk seger 1457 f Kr, via Oktoberkriget på Golanhöjderna 1973 och fram till Israels offensiv i Libanon 1982. I år har vi lagt in ett besök i Hebron i syfte att bättre förstå den pågående konflikten mellan israeler och palestinier på västbanken.

Favorit i repris – Normandie 17-20 maj

En favorit i repris. Vi ägnar en dag åt britterna landstigningsområde, en dag åt amerikanernas landstigningsområde och avslutar med ett tyskt perspektiv med motanfall och nederlag. Då vi bor i Bayeux hinner vi också titta på den berömda ”tapeten” och eftersom vi är i Normandie passar vi på att prova Calvaodos som är områdets specialitet.

På Västfronten intet nytt, vilket inte är sant – 13-16 september

Vi börjar i Iepr som utgjorde en av västfrontens ”pivåer”. Lite längre söderut hoppas vi utanför Cambrai kunna visa upp den brittiska stridsvagnen ”Deborah” i sitt nya museum dit den flyttas i dagarna. Att den franska delen av fronten gick rakt genom distriktet Champagne uppmärksammar vi med en liten provning. Nytt är också att vi inkluderar en amerikansk insats längre österut i Varennes innan vi avslutar på slagfältet vid Verdun.

Vietnam, preliminärt 15-30 november

Vietnamkriget är inte ett utan flera olika, först mot Frankrike 1946–54 och sedan mot USA 1965–73, vars insatser också kom att prägla det kalla kriget.  Vi börjar i norr, inklusive ett besök i Dien Bien Phu där fransmännen led ett stort nederlag, via den gamla kejsarstaden Hué som i det närmaste totalförstördes 1968 och avslutar i Saigon som ”segrarna” bytte namn på till Ho Chi Mihn-staden 1975.

Varmt välkomna att boka 2018 års resor!

Marco Smedberg

 

 

 

 

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – ett samarbete med Winbergs Travel och Historiska Resor med resor till flera av världens historiskt intressanta krigsskådeplatser. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Miliär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco Skrivit eller skriver för tidningen.