Logga: Marco Smedberg

 

head_neutral.jpghead_nyhetsbrev_sep_23.jpg

September 2023

Från Spitfires i Duxford till alpfronten

Mitt reseupplägg har alltid varit att samarbeta med olika resebyrårer, var och en med sitt speciella kunnande. På senare tid har mina resor med Pennan & Svärdet ökat i antal, men inför nästa år planerar Pennan & Svärdet en intern förändring. Medlemmarna har nyligen fått denna information:

Pennan & Svärdet är en liten organisation vilket gör det svårt att arrangera alla de resor som vi medlemmar vill göra. Därför har jag upplåtit till vår expertguide, militärhistorikern Marco Smedberg att leda och genomföra de planerade Pennan & Svärdet-resor till nästa år via en extern researrangör i Sverige.

Per-Anders Lundström,
Styresman Pennan & Svärdet

För er resenärer kommer det inte att märkas någon skillnad. Jag leder resorna men beroende på resmålet kommer bokningen att skötas av de olika resebyråer som jag samarbetar med. Arbetet med dessa resor för Pennan & Svärdet nästa år pågår nu för fullt. Efterhand kommer alla som skickat in en intresseanmälan också att kontaktas inför att resorna blir bokningsbara.

I skrivande stund planerar jag Israel 16–23 mars, Monte Cassino i april och Normandie i maj. Efter sommaren blir det i bästa fall också Finland och möjligen Stilla havet, mer om detta senare. I takt med att resorna blir klara att bokas läggs de också ut på min hemsida där de då går att boka. De som redan anmält sig kommer dock att ha förtur.

SMB:s sista resa i egen regi genomfördes nu i september. Resans tema var ”Battle of Britain” vars högtidsdag är den 15 september. Denna och den följande dagen besökte vi tre olika museer som alla handlade om detta intressanta luftkrig sommaren 1940. Vår final var Duxford Air Show söndagen den 17 september.

Det var en överdådig uppvisning av Royal Air Force långa och imponerande historia. Bland mycket annat var det verkligen häftigt att se femton Spitfire och tre Hurricane göra upprepade överflygningar över oss tusentals åskådare. Efter det for vi tillbaka till vårt hotell i London och avnjöt en avskedsmiddag på den intilliggande kvarterspuben. Likt sommaren 1940 var vädret högsommarlikt nästa hela vår resa, bara en liten timmes regn över Duxford påminde oss om att vi är på väg mot hösten (men flygplanen flög ändå).

Efterhand som läget klarnar med alla dessa kommande resor återkommer jag med ytterligare information, dels på detta sätt men jag kommer också att använda mig andra kanaler som Facebook och Instagram. Allt i syfte att samla resenärer till intressanta militärhistoriska temaresor. Nu stundar en veckas rekognosering i första världskrigets italienska alpfront, delvis på höga höjder. Vem vet, en dag blir det kanske en resa dit också. Att denna resa måste börja och sluta i Venedig är också en fördel.

Bästa sensommarhälsningar

Marco Smedberg

 

 

 

 

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – unika militärhistoriska resor i samarbete med SMB, Mejtresor och Historiska Resor. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Militär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco skrivit eller skriver för tidningen.