Logga: Marco Smedberg

head_neutral.jpghead-nyhetsbrev_april16.jpg

Krönika | april 2016

Ett mycket konfliktfyllt resmål

Den nyss genomförda resan till Israel hade två mål. Det ena var att gå igenom regionens omfattande militära historia. Många arméer har kämpat här: egyptier, romare, korsriddare, turkar, mongoler, fransmän under Napoleon, britter och tyskar/turkar under första världskriget, vilket också är ett bevis på områdets strategiska betydelse. Och sedan 1948 har staten Israel och omkringliggande arabländer utkämpat fyra krig mot varandra. Det är mycket att studera men samtidigt är avstånden korta och genomgångsplatserna dramatiska som till exempel klippfästningen Masada eller Golanhöjderna.

På Masada belägrade den 10. romerska legionen en judisk motståndsficka och stormade detta örnnäste år 73 e.v.t efter ett års belägring. På Golanhöjderna rasade ett omfattande pansarslag under Oktoberkriget 1973 där israeliska pansarförband efter fyra dygns ursinniga strider och mot alla odds hejdade en syrisk offensiv. Men även om det fanns mycket att se och studera hann vi gå igenom det mesta på den vecka som resan varade och därmed var det ena målet uppfyllt.

Resans andra mål var en svårare utmaning. Vår nutidshistoria präglas av Palestinakonflikten och när man reser i regionen kan man inte undgå att både se och märka spänningarna. Det var samtidigt resans andra delmål – att försöka förstå denna svåra och långvariga konflikt.

På bekvämt avstånd från Israel och Västbanken är det lätt att ha en förenklad uppfattning om något som där är synnerligen komplicerat. Bara det faktum att man inte kan enas om konflikternas etiketter är ett bevis på komplexiteten. Kriget 1948–49 mellan den nyutropade staten Israels beväpnade milis och styrkor från Egypten, Transjordanien, Syrien, Libanon och Irak kallas av judarna för ”självständighetskriget”, av palestinierna för ”katastrofen” och av araberna för ”första palestinska kriget”. Konflikten går dessutom tillbaka till slutet av 1800-talet då den judiska invandringen började. Sedan förlorade turkarna kontrollen över området 1918 och britterna tog över kontrollen och bildade ett mandat som präglades av en ständigt eskalerande konflikt mellan araber och judar.

När man försöker förstå konflikten känns den som en accelererande spiral av ”hämnd för tidigare oförrätter”. Båda sidor pekar på motsidans övergrepp och brott mot olika avtal. Att samtidigt åka runt i Israel, se Västbanken och veta vad som pågår med olagliga bosättningar, den israeliska arméns ockupation och återkommande palestinska raketattacker och knivdåd känns surrealistiskt. Samtidigt fungerar vardagen för det mesta. Vi varnades för att den libanesiska gränsen skulle vara det farligaste området på vår rundresa. Väl där var det frodiga bergslandskapet både vackert och lugnt. På andra sidan gränsen vajande den gula Hizbollah-flaggan lojt i vinden bara några hundra meter bort.

Regionen behöver säkerhet och fred. För att uppnå det måste båda sidor bryta våldsspiralen, vilket uppenbarligen är lättare sagt än gjort. Samtidigt är det nyttigt att väga argument och diskutera problemen på plats, såväl internt bland resedeltagarna som med de olika personer vi mötte. På så sätt uppnådde vi även delmål två.

Denna krönika följs av en reseberättelse från ev av våra resenärer.

Marco Smedberg

Foto: Gruppen på det israeliska pansarmuseet i Latrun, notera skotthålen i fasaden från striderna 1948.

 

 

 

 

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – unika militärhistoriska resor i samarbete med SMB, Mejtresor och Historiska Resor. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Militär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco skrivit eller skriver för tidningen.