Logga: Marco Smedberg

Aktuella resor

Här hittar du våra aktuella resor. Läs även mer om Planerade gruppresor och Skräddarsydda resor.

Monte Cassino – Rom, 1 – 5 oktober 2020

Ett av andra världskrigets avgörande slag i italiensk bergsterräng

Hösten 1943 landsteg de allierade i södra Italien som tyskarna valde att försvara trots att Italien kapitulerade.  Detta ledde till hårda strider som vid Monte Cassino utvecklades ett av andra världskrigets ”vändpunktsslag”. Följ med på en resa i det dramatiska landskapet som de allierade var tvungna att forcera för att kunna komma fram till Rom. Den heliga staden intogs den 5 juni 1944, dagen före invasionen i Normandie.

Läs mer »

Vietnam, 14 – 28 november 2020

Vietnam i krig och fred

Den här resan förenar Vietnam i krigstid och fredstid. Under kunnigast möjliga ledning – författaren och militärhistorikern Marco Smedberg – reser vi genom Vietnam från norr till söder i Vietnamkrigens spår. Notera att vi talar om Vietnamkrigen i flertal. Vietnam gick nämligen igenom flera krig under 1900-talet. Landet införlivades i Franska Indokina 1885. Japan ockuperade landet under andra världskriget. Efter kriget utkämpade vietnamesisk gerilla under Ho Chi Minh ett befrielsekrig för att frigöra Vietnam från det franska kolonialväldet. Landet delades 1954 i en nordlig kommunistisk och en sydlig kapitalistisk stat. Det krig som vi känner som Vietnamkriget tog vid. Nordvietnam och gerillarörelsen i söder kämpade för ett enat Vietnam mot Sydvietnam, uppbackat av USA. Efter att Nordvietnam slutligen segrat och Saigon fallit 1975 fortsatte striderna när Vietnam ockuperade Kambodja och Kina anföll Vietnam 1979.

Läs mer »

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – unika militärhistoriska resor i samarbete med SMB, Mejtresor och Historiska Resor. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Miliär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco skrivit eller skriver för tidningen.