Logga: Marco Smedberg

Färdiga gruppresor

Här hittar du information om våra färdiga gruppresor. Läs även mer om Aktuella resor och Skräddarsydda resor.

Normandie

En resa till ett av andra världskrigets avgörande slagfält!

Att de allierade lyckades genomföra invasionen i Normandie vände andra världskrigets förlopp. Dessutom är det världens hittills största militära amfibieoperation. Följ med på en resa längs landstigningsstränderna och följ det dramatiska förloppet när de allierade lyckades ta sig i land och bryta igenom det tyska motståndet. Att området är fullt av intressanta kvarlämningar och museer kombinerat med det utmärkta franska köket gör Normandie till ett utmärkt resmål.

Läs mer »

Västfronten

Första världskrigets västfront hundra år senare

Snart är det 100 år sedan första världskriget slutade 1918. Få årtal i den moderna historien är lika viktigt. Första världskriget ändrade den rådande världsordningen och på den avgörande västfronten utvecklades skyttegravskriget längs 75 mil genom Belgien och Frankrike. Vi följer historien längs de viktigaste 30 milen. Att fronten och vår resa går rakt genom distriktet Champagne utnyttjar vi till vinprovning.

Läs mer »

Israel

Unik militärhistorisk resa till Israel

Marco Smedberg tar dig med till platser där militärhistoria har skapats och fortsatt utspelar sig. Allt från den dramatiska händelsen år 73 f Kr på Masadaklippan till slaget vid Ber Sheva 1917 då den australiensiska fjärde lätta beridna brigaden genomförde ett av Första världskrigets mest lyckade kavallerianfall. På Golanhöjderna vid gränsen mot Syrien stod under Yom kippur-kriget 1973 ett av militärhistoriens större pansarslag. Vi ska studera den stora samlingen av pansarfordon i Latrun, besöka en Israel Defence Force-bas i gränsområdet mot Libanon, blicka ut över Gazaremsan och se den kontroversiella mur som Israel byggt mot Västbanken.

Läs mer »

Gallipoli 17-21 maj 2019

En resa till ett av första världskrigets viktigare slagfält

När det Osmanska riket (Turkiet) blev krigförande part hösten 1914 utvecklades ett pågående europeiskt storkrig till ett världskrig. Ansvarig för landstigningen på halvön Gallipoli i april 1915 var marinminister Churchill. Men till hans och de allierades förvåning försvarade sig turkarna väl och striderna varade ett halvår innan operationerna avbröts och de allierade drog sig tillbaka. Av de allierade förbanden kom en tredjedel från Australien och Nya Zeeland och Gallipoli blev deras stora insats.

Unikt specialprogram som leds av en av Sveriges främsta militärhistoriker! Bekvämt boende på bra mellanklasshotell i Istanbul och i Gallipoli.

Läs mer »

Monte Cassino

Ett av andra världskrigets avgörande slag i italiensk bergsterräng

Hösten 1943 landsteg de allierade i södra Italien som tyskarna valde att försvara trots att Italien kapitulerade.  Detta ledde till hårda strider som vid Monte Cassino utvecklades ett av andra världskrigets ”vändpunktsslag”. Följ med på en resa i det dramatiska landskapet som de allierade var tvungna att forcera för att kunna komma fram till Rom. Den heliga staden intogs den 5 juni 1944, dagen före invasionen i Normandie.

Läs mer »

Sarajevo-Belgrad

En resa genom Balkans dramatiska historia 

Balkan har sedan romartiden utgjort ett viktigt gränsområde vilket orsakat många politiska och religiösa konflikter. I Sarajevo föll startskotten till första världskriget varpå Jugoslavien skapades 1918 genom att Serbien fick gammalt österrikiskt territorium. Under nästa världskrig ockuperades landet av tyskarna vilket ledde till ett omfattande partisankrig. När Jugoslavien sedan föll sönder på 1990-talet drabbades Bosnien och kriget avslutades först efter att Nato inledde en bomboffensiv mot Serbien och framför allt Belgrad. Följ med på en spännande resa till Sarajevo och Belgrad för att uppleva ett tvärsnitt av denna dramatiska historia.

Läs mer »

Sydafrika, I Boerkrigets spår

KwaZuluNatal – en historisk resa i Boerkrigets spår

KwaZulu Natal – Sydafrikas mest färgstarka provins och där kontrasterna känns som tydligast. Här går man från en sofistikerad shopping-galleria rakt ut i en traditionell afrikansk bymarknad. Majestätiska bergskedjor kontrasterar mot torra savanner. Det är också här de blodigaste slagen stod mellan boer, zulukrigare och britter. Stolthet och ära skapade oväntade segrar och lika oväntade förluster. Minnena av de blodiga slagen ekar alltjämt…

Läs mer »

Vietnam-Laos

Längs Ho Chi Minhleden genom Vietnam och Laos

Under det kalla kriget försökte först Frankrike och sedan USA kontrollera Indokina och hejda kommunistisk expansion. Men nordvietnameserna besegrade fransmännen i det avgörande slaget vid Dien Bien Phu 1954 varpå amerikanerna drogs in i nästa Vietnamkrig som pågick 1965–73.Vi följer striderna genom att i Vietnam besöka Dien Bien Phu, Hanoi och Hué. Vi studerar Vietnamkrigets största slag, operation Lam Son 719 och från staden Xepon följer vi sedan den legendariska och krigsavgörande Ho Chi Minh-leden söderut. I Laos besöker vi den gamla franska provinshuvudstaden Pakse, Khmertemplet Wat Phu och huvudstaden Vientiane.

Läs mer »

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – ett samarbete med Winbergs Travel och Historiska Resor med resor till flera av världens historiskt intressanta krigsskådeplatser. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Miliär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco Skrivit eller skriver för tidningen.