Logga: Marco Smedberg

Gallipoli

En resa till ett av första världskrigets viktigare slagfält

När det Osmanska riket (Turkiet) blev krigförande part hösten 1914 utvecklades ett pågående europeiskt storkrig till ett världskrig. Ansvarig för landstigningen på halvön Gallipoli i april 1915 var marinminister Churchill. Men till hans och de allierades förvåning försvarade sig turkarna väl och striderna varade ett halvår innan operationerna avbröts och de allierade drog sig tillbaka. Av de allierade förbanden kom en tredjedel från Australien och Nya Zeeland och Gallipoli blev deras stora insats.

Gallipoli är också berömt för att de allierade 5 veckor före själva landstigningen med 18 slagskepp försökte forcera det smala sundet mellan Gallipoli och det turkiska fastlandet (Dardanellerna). Sedan tre slagskepp minsprängts och sjunkit avbröts anfallet vilket var en stor framgång för turkarna och deras kustartilleri.

Den turkiske general som så framgångsrikt ledde försvaret på Gallipoli hette Mustafa Kemal som sedermera under namnet Kemal Atatürk blev det nya Turkiets landsfader och förste president. Att turkarna besegrades 1918 hindrade dem inte från att bygga segermonument på just Gallipoli. Under vår resa följer vi de ursinniga striderna på landstigningsstränderna och besöker museer, kustartillerianläggningar, krigskyrkogårdar – och det antika Troja. Innan vi flyger hem ägnar vi en halv dag åt Istanbuls många sevärdheter. 

Unikt specialprogram som leds av en av Sveriges främsta militärhistoriker! Bekvämt boende på bra mellanklasshotell i Istanbul och i Gallipoli.

Resan är ett samarbete mellan Favoritresor och Historiska Resor.

 

Fördjupa dig i ämnet:

Första världskriget, läs i kapitel 3/"Gallipoli"

Se filmen "The Water Diviner" med Russel Crowe.

 

Resan bokas på Historiska Resor

Titta vidare på övriga resor

● I det Skånska kavalleriets hovspår (Planerade gruppresor)
● Malta och Sicilien, våren 2021 (Planerade gruppresor)
● Normandie (Planerade gruppresor)
● Polen – Ostpreussen (Planerade gruppresor)
● Israel (Planerade gruppresor)

Marco Smedberg

NACKARPS GÅRD AB 
268 68 Röstånga 

info@marcosmedberg.se

0435 - 910 06
0708 - 93 14 39

Om Marco Smedberg
Exklusiva resor till militärhistoriskt viktiga och exotiska områden.

Marco Smedberg Histora drivs av makarna Marco och Anita Smedberg. www.marcosmedberg.se presenterar Marco Smedbergs böcker, krönikor och föredrag, men även Marco Smedberg Historia – unika militärhistoriska resor i samarbete med SMB, Mejtresor och Historiska Resor. 

 

 

Missa inte
I samarbete med tidskriften Miliär Historia presenterar vi såväl äldre som nya krönikor som Marco skrivit eller skriver för tidningen.