Stilla havet i höst

Krönika februari 2025.

Halva andra världskriget utkämpades på andra sidan jordklotet, i Stilla havet. Därför gör vi i höst för första gången en resa dit. Vi följer detta väldiga drama med spännande nedslag på historiskt viktiga platser. Såväl Pearl Harbor som Guadalcanal och Singapore finns med på vår nya resa som äger rum 18 oktober till 8 november i år.

Kriget i Stilla Havet kännetecknades av marinflygets och hangarfartygens ökade roll. Efter överraskningsanfallet mot Pearl Harbor expanderade japanerna snabbt, såväl söderut i Malaysia som västerut via Filipinerna mot olika amerikanska stödjepunkter.

I det dramatiska hangarfartygsslaget vid Midway vände krigslyckan till USA:s fördel sedan fyra japanska hangarfartyg sänkts. Amerikanernas gick därefter till motanfall på Guadalcanal vid Salomonöarna för att sedan avancera mot Japan och avgöra kriget.

San Diego och Pearl Harbor

Den första anhalten på resan är San Diego. Här i den amerikanska 7:e flottans bas ligger hangarfartyget USS Midway. Fartyget togs i tjänst åtta dagar efter att Japan kapitulerat 1945. Det tjänstgjorde sedan i Vietnam och var flaggskepp under Kuwaitkriget 1991 innan det togs ur tjänst efter 47 år. Det är den längsta tjänstgöringstiden för något amerikanskt örlogsfartyg.

Nästa stopp är Pearl Harbor. Här fokuserar vi på japans anfall den 7 december 1941. Vi besöker Pearl Harbor National Memorial med slagskeppet USS Missouri och USS Arizona Memorial. Flyghistorien studerar vi på Pearl Harbor Aviation Museum i och runt hangar 79 som också användes då. Vårt sista besök är Pacific Fleet Submarine Museum som skildrar amerikanernas mycket framgångsrika och ganska okända ubåtskrig som lamslog Japan och den japanska flottan. Enligt många inom US Navy avgjorde deras ubåtarna kriget och atombomberna var onödiga.

Brisbane och Guadalcanal

Vi flyger sedan vidare till Brisbane av två anledningar, dels är det närmaste vägen till vår nästa destination, dels finns här två viktiga museer. Australiens flotta gjorde stora insatser mot japanerna vilket vi studerar på Queensland Navy museum. General Douglas MacArthur var en av de viktigaste amerikanska befattningshavarna under kriget och han erövrade först Nya Guinea och sedan Filippinerna vilket vi lär oss mer om på MacArthur Museum.

Nästa resmål är ön Guadalcanal och vår resas mest exotiska uppehåll. Ön är en del av Salomonöarna och ingår i det brittiska samväldet. Här gick amerikanerna till motanfall den 7 augusti 1942 och erövrade bland annat ett japanskt flygfält som döptes om till Henderson Field (nuvarande flygplatsen bredvid huvudstaden Honiara där vi också bor).

Utgången av striderna hösten/vintern 1942 berodde helt på vilken sida som lyckades vinna kontroll till sjöss och hindra motståndarna att tillföra förstärkningar. Hotet från landbaserat flyg innebar att sjöstriderna kom att bestå av en serie olika anfall och motanfall av fartygsförband, huvudsakligen nattetid. Tack vare överlägsen utbildning och stridserfarenhet lyckades japanerna flera gånger tillfoga de välutrustade amerikanerna avsevärda förluster. Striderna pågick till den 8 februari 1943, inklusive flera viktiga sjöslag. Vi gör två dagsutflykter: den ena på Guadalcanal och den andra till den närliggande ön Tulagi där japanerna hade landstigit och börjat bygga en marinbas innan amerikanerna gick till motanfall och landsteg här samtidigt som de landsteg på Guadalcanal.

Singapore

Resan sista anhalt är Singapore som utgjorde en viktig del av kriget i och runt Stilla havet. Britterna hade byggt en av världens då starkaste marinbaser i Singapore som ansågs omöjlig att anfalla från sjösidan. Men japanerna landsteg längre norrut i Malaysia och erövrade Singapore från landsidan i ett djärvt och intressanta fälttåg. För att erövra hela Malackahalvön disponerade japanerna 60 000 man och 450 flygplan mot samväldets 80 000 soldater och 150 ej fullt moderna flygplan.

Britterna trodde inte att det var möjligt att framrycka genom djungelterräng eller att fienden skulle kunna operera med så långa underhållsvägar – men det kunde japanerna! Den 15 februari kapitulerade britterna i Singapore och 130 000 man blev krigsfångar. Förlusten betydde början till slutet för det brittiska väldet i Fjärran Östern och betecknades av Churchill som den största katastrofen i det brittiska imperiets historia. Vi följer dramat genom att besöka Fort Siloso, som var en av tolv brittiska kustartillerianläggningar utanför Singapores sjösida, samt det dåtida brittiska högkvarteret Battle Box. Vidare äter vi middag på Tanglin Club som blev japanernas högkvarter under resten av kriget. Vi hinner också besöka Nationalmuseum med sina intressanta utställningar om kriget och japanernas ockupation.

Välkommen till denna resa som är något utöver det vanliga – i praktiken en resa jorden runt. Den blir bokningsbar inom kort.

Vi ses i Stilla havet!

Marco Smedberg

Mer aktuellt

Aktuellt

Boksläpp 3 juni 2023

Välkommen på boksläpp i Lund den 3 juni! I samband med Lunds historiedag hälsar vi välkommen på bokrelease! Det skånska…
Aktuellt

Ny bok om Israel

Staten Israel föddes in i krig. Sedan FN röstade fram en tvåstatslösning 1947 har det närmast konstant pågått konflikter mellan Israel och den palestinska befolkningen och arabiska grannländer.

keyboard_arrow_up